България обяви извънредно положение, заради пандемията от коронавирус

1
141
Добави коментар
setlans
setlans

България обяви извънредно положение, заради разпространението на COVID-19, по-известен като коронавирус. Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България, което ще продължи един месец – от 13 март до 13 април.

Предложението беше подкрепено от всички 201 депутати, които присъстваха в залата.

До това решение се стигна, заради нарастващите случаи на заразените в страната. Общият им брой вече е 23, сред които има и 3 деца.

Извънредното положение дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, каквито не биха могли да наложат при други обстоятелства. Властите могат да затворят границите, учебните заведения, игрални зали, дискотеки, също и частни бизнеси.

Освен заразените, вече има и един смъртен случай.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че лекарите, медицинските сестри и санитарите ще получат допълнително възнаграждение, заради тежкия труд, който полагат.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия

Според здравната организация разпространението на COVID-19 по целия свят е достигнало етапа, в който може да бъде обявен за пандемия.

До този момент, заразените от коронавируса са 138 152, а смъртните случаи доближават 5 080.

Южна Корея, която в началото беше най-голямото огнище на вируса, извън Китай, докладва че за пръв път от три седмици, повече хора се възстановяват от вируса, отколкото се заразяват.

Нещата не стоят така за Италия, която за 24 часа отбеляза ръст на загиналите от коронавируса. Жертвите нараснаха от 189 до 1016, което е ръст от 23%. Това съобщи Агенцията за гражданска защита в четвъртък.

След като затегна карантината над САЩ и наложи забрана на полетите от и до Европа, президентът Доналд Тръмп обяви, че скоро ще има възможност за тестване в „голям мащаб“ за коронавирус. Той не даде повече информация, но заяви, че са направени промени и вече ще бъде възможно масовото тестване за установяване на вируса.

Испания: Каталуния постави под карантина четири града. Общо 66 000 души нямат право да напускат градовете Игуалада, Одена, Санта Маргарида де Монбуй и Виланова дел Ками. В Испания заразените са 3 869, а смъртните случаи вече са 90.

Литва затвори всички училища, университети и детски градини в страната за две седмици, заради разпространението на коронавируса. В страната има 3 потвърдени случая.

В Сърбия заразените са 31, в Румъния – 70, Гърция – 117, Северна Македония – 9, Албания – 23, Унгария – 19, Хърватия – 27, Словения – 96, Австрия – 428, Швейцария – 1 135.

В Нидерландия заразените нараснаха до 614. Смъртните случаи са 5. Премиерът на страната Марк Рюте заяви, че правителството ще въведе нови мерки за проследяване на новите заразени.

Казахстан обяви за първите си случаи на коронавирус. Двама граждани на страната са дали положителен резултат на тестовете, след завръщането си от Германия, каза министърът на здравеопазването Елжан Биртанов.

Армения също затвори всички учебни заведения. В страната са потвърдени 6 заразени, но 30 души са със съмнения и ще бъдат тествани отново.

Кения потвърди за първи случай на вируса, а Индонезия регистрира втори смъртен случай. Турция потвърждава за втори случай на вируса.

Ситуацията в Иран остава тежка. По официални данни, заразените са 11 364, а смъртните случаи достигнаха 514. Ситуацията се усложнява и заради обвиненията, които отправят някои депутати и министри, че правителството лъже относно смъртните случаи и че те най-вероятно са много повече.

Въпреки че от китайското правителство обявяват голям спад на заразените, там все още такива са 80 814, а смъртните случаи са 3 117.

Най-много тестове се провеждат в Южна Корея – по 20 000 на ден. Заразените в страната досега са 7 979, а смъртните случаи са 71.

В Германия заразените са 3 059, а смъртните случаи са 6. Във Франция заразените са 2 876, но смъртността е по-висока – 61 души.

Етиопия потвърди за първи случай на коронавирус в страната.

Чехия забрани влизането на чужденци и излизането на граждани от страната. Забраната влиза в сила на 16 март. В страната има 117 заразени.

Навременно ли е въвеждането на извънредно положение в страната? Пишете ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / Al Jazeera, WHO, worldometers