Как да си направим сами маска против коронавирус

3
1237
Добави коментар

Както знаете у нас и по света е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Трябва да стоим у дома, а когато се налага за излезем е добре да защитим максимално себе си и хората около нас. Защитната маска против коронавирус е едно от важните неща, които трябва да носим. За съжаление маските изчезнаха от пазара или ако ги има цените им са космически.

Така и така стоим у дома, имаме свободно време, хайде да си направим сами предпазни маски за цялото семейство. Лесно е, евтино и животоспасяващо.

Какъв материал да изберем за предпазна маска Повечето магазини са затворени, а едва ли разполагате вкъщи със специални материали, затова ще ушием предпазна маска от каквото има под ръка. Ще използваме парче памучен плат, достатъчно рехав за да дишаме през него и достатъчно плътен за да предпазва от коронавирус. Ако нямате плат, със сигурност имате памучен чаршаф, калъфки и пр. спално бельо. Кройка на маска против коронавирус В случая кройка е силно казано, тъй като всичко което ви трябва е парче памучен плат с размер: 20 см ширина и 40 см дължина. Прегънете плата през средата по дължина и скрояването на защитната маска е готово.

Това е стандартен размер, който става и на хора с по-големи лица. Ако искате намалете с 2 см (18 см шир. 38 см дълж) за по-дребни лица и с 4 см (16см шир. 36см дълж) за защитни маски за деца (като на заглавната снимка)

Размер на маска против коронавирус След като сгънете плата на две, отбележете 3,5 см откъм гънката (това е горната страна на маската) и 4,5 см откъм подгъва (това е долната страна на маската). Останалото разстояние между двете бележки разделете на 3 чупки по 3 см. Оразмерете и двете страни на парчето плат. После прегънете по бележките в посока към долната страна. С помощта на топлийки фиксирайте чупките. Получава се нещо като хармоника. Ластик (завързване) на защитна маска За по-плътно прилепяне на маската към лицето може да използвате ластик като мен или някакви връвчици. Моята защитна маска ще се захваща за ушите. Използвах 2 парчета плосък ластик по 19 см.

За по-малките маски ластикът е с по-малък размер. Ако искате маската да се завързва на главата или нямате ластик под ръка използвайте някаква връв или връзки за обувки. Принципът на работа е еднакъв.

Отбележете 1 см откъм долната страна на маската и зашийте единия край на ластика. Продължете шева като минете през чупките, така ще ги укрепите. След това зашийте другия край на ластика непосредствено до гънката. По същия начин зашийте ластик на другата страна.

Забележете, че маската е разтворена и ластиците се намират вляво и дясно само на едната половина. На другата просто укрепете чупките, както е показано на снимката.

Шиене на маска против коронавирус Половината работа е свършена, остава само да зашием маската. Обърнете двете половини лице с лице на целувка. Фиксирайте с топлийки двете къси страни. Дългата страна се явява подгъв. Отбележете в средата 5 см отвор за обръщане.

Зашийте на машината с два тегела, които започват със заячка от отвора в подгъва до горния край на гънката пак със заячка.

Довършване на предпазната маска След като маската е готова трябва да я обърнем налице през отвора. Това става много лесно като издърпаме ластика. После пригладете маската и затворете отвора с лицев тегел на 1 мм върху подгъва. Защитни маски против коронавирус за цялото семейство Както виждате ушиването на защитни маски не е кой знае каква философия. С тази техника може да си направите маски против коронавирус за цялото семейство.
Добре е да има поне 2 предпазни маски на човек, за да могат да се перат редовно след употреба.

Дори да не можете да шиете или нямате шевна машина у дома, предпазни маски могат да се направят много лесно на ръка. Просто спазвайте принципа на работа показан по-горе, а шевовете направете с ръчен шев бод зад игла.

Това е от мен, надявам се да съм била полезна. Пазете се и бъдете здрави!