Отопластика – корекция на уши • Ринопластика Турция

1
153
Добави коментар
aganbox
aganbox

Отопластика е медицинското наименование на пластична операция за корекция на ушите.

Операцията има за цел да:

прибере твърде отдалечените от главата уши, т. нар. „стърчащи уши“
намали размера на прекалено големи уши
коригира асиметрични уши
извърши друг вид корекция, която пациента смята за необходима.

При пластичната операция на ушите се моделира хрущялът, за да се осъществи необходимата корекция за позициониране на ушните миди. Очакваният резултат след извършването на корекцията на ушите е с отлични перспективи в естетически проблемната област. Това подобрение на външния вид, вследствие на премахнатите несъвършенства, неминуемо ще доведе със себе си и повишаване на самочувствието на пациента.

Кога да пристъпим към операция на ушите?

Необходимостта от пластичната операция на уши възниква най-често при деца или тийнейджъри, които желаят да извършат корекция в проблемната област поради естетическата им деформация.

Развитието на хрущялите при най-малките пациенти продължава до 7-годишна възраст и след нея може да се премине към корекция на ушите.

Ако детето има естетически проблем като стърчащи уши или те са твърде големи и изглеждат асиметрични, то моментът преди да тръгне на училище е подходящ за извършване на пластична операция на ушите. В тази възраст хрущялът на ушната мида е все още мек и лесно може да бъде моделиран. Такава естетическа интервенция ще е от полза за детето, тъй като ще му спести подигравки от страна на съучениците, които може да доведат и до по-късни психологически травми. Ето защо голяма част от пациентите, прибягващи до пластична операция на ушите си, са именно във възрастовия диапазон от 7 до 14-годишна възраст.
Немалък е броят и на възрастните, които прибягват до отопластика, за да извършат желана естетическа корекция. Независимо от възрастта, ако пациентът смята да извърши корекция на ушите си, той ще получи необходимата консултация.

Етапи на процедурата
Преди операцията отопластика

Преди преминаването към оперативна намеса се извършва консултация с пациента. С хирурга следва да бъде обсъден желаният резултат, както и ще бъдат разяснени подробности за процедурата по корекцията на ушите. В зависимост от индивидуалните характеристики на пациента и очакваните от него резултати, ще бъдат приложени техниките и процедурите, които ще доведат до изпълнението им. Всякакви въпроси, касаещи здравето на пациента и други, представляващи интерес за него по повод пластичната операция на ушите, ще бъдат обсъдени предварително. Времето на възстановителния период след интервенцията, възможните рискове и всички необходими изследвания, които следва да приложите преди същинската процедура, ще бъдат изяснени на консултацията.

Как протича самата пластична операция?

Отопластиката е сравнително кратка оперативна намеса, която продължава не повече от час.

Може да бъде извършена под пълна или непълна упойка. Това може да стане по желание на пациента.

Правят се разрези зад ушите с цел максимално прикриване на белезите (фината работа по време на оперативната процедура предотвратява появата на силно забележими белези и осигурява бързо възстановяване на оперираната област). Следва отделяне на кожното покритие и мускулите от хрущяла, за да може той да се коригира чрез изпиляване и моделиране в желаната форма.
При корекция на щръкнали уши хрущялът се пристяга със специални конци на няколко места и така се постига ефекта на прибиране на ушната мида към главата. Направеният разрез се зашива.
В случай на корекция на ушите, прилагана поради асиметрия при твърде големи и неподхождащи естетически на лицето уши, се налага да се изреже част от хрущяла на ушната мида до достигане на желаната големина на ухото.
В обратния случай – когато се налага оформяне на ухото поради липса на част от него – пластичната операция на уши включва присаждане на кожа.

Възстановяване след отопластика

Като всяка хирургична намеса и при тази има възстановителен период и наличие на рискове за пациента, макар че, предвид областта на интервенцията, отопластиката е с много нисък процент на неблагоприятни рискове.

Възстановителният период е сравнително кратък:

2 до 3 дни след операцията е възможно да има чувство на дискомфорт. За целта се приемат болкоуспокояващи. Не е проблем за пациентите да извършват ежедневните си задължения.
Една седмица след пластичната операция на ушите конците се премахват.
Важно условие след направената корекция е да се носи поддържаща лента за уши. Носенето ѝ отнема между 1 до 2 месеца, тъй като ролята ѝ е да придържа хрущяла към правилното му ново положение.

Клиника “Д-р Мухамет Дилбер” извършва пластична операция на уши и гарантира отлични резултати. Д-р Дилбер има зад гърба си редица успешни естетически интервенции в областта на отопластиката и ринопластиката, което го прави един от предпочитаните и сигурни лекари в тази област. В клиниката може да извършите желаната корекция на ушите на конкурентни цени, получавайки мечтаните резултати.