Кирил Домусчиев докара огнище на коронавирус в болница „Софиямед“

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Единайсет са новите положителни проби за коронавирус в България, с което общо случаите в страната стават 105. Това съобщи на брифинг в 17 ч началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Две от новите положителни проби са от Смолян, две от Пловдив. В софия новозаболелите са 7, като един от тях се е прибрал от Банско преди 4 дни. Една от позитивните проби днес е на дете на 8 години, било контактно с баща си, който е заразен.

В болница „Софиямед“ е установено второ огнище на болестта и докато не се изясни ситуацията, няма да има достъп за други пациенти, заяви Мутафчийски.

По думите му най-ефективното нещо е контактните лица да бъдат изолирани, „иначе се създава фалшиво спокойствие, което ще ни изиграе лоша шега“ за резултатите от бързите тестове за коронавирус, които много често не дават коректни резултати.

Медицинският комплекс „Софиямед“ е под 48-часова карантина след като е установено, че пациент е заразен с коронавирус. Това съобщи първо ръководителят на Националния оперативен щаб за COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски във вторник. По-късно такова съобщение се появи и на сайта на лечебното заведение. Без официална информация кой е пациентът.

След като някои медии съобщиха, че става дума за бизнесмена Кирил Домусчиев, самият той оповести през Фейсбук, че е диагностициран със заболяването, но не посочи къде е настанен.

Къде и защо е настанен председателят на най-голямата работодателска организация (КРИБ) и собственик на Нова телевизия Кирил Домусчиев? Тези въпроси станаха актуални, защото „Софиямед“ не е сред лечебните заведения в София, в които е предвидено да бъдат диагностицирани и лекувани случаи на COVID-19.

Всеки, който има съмнения за коронавирус, трябва да следва ред, огласен от здравните власти. Първо, да се свърже с личния си лекар, който да вземе решение има ли нужда от хоспирализация или не. След това специално оборудвани екипи на Спешна помощ да транспортират пациента до Военномедицинска академия (ВМА), ако е над 18 години; до Инфекциозна болница в София, ако е под 18 години; до Белодробната болница в столицата, ако е имал контакт със заразен с COVID-19, но няма симптоми.

„Пирогов“ и „Александровска“ също могат да приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус. В областните градове хоспитализацията се извъшва в инфекциозните отделения. В този списък нe присъства „Софиямед“, която в момента е под карантина заради случая с Домусчиев. Причината да има точно описан ред е ограничаването на разпространението на заразата, както и запазване на пълния капацитет на болниците извън списъка.

В официалното съобщение на „Софиямед“ се посочва, че пациентът с COVID-19 е постъпил заедно с придружител в болницата с грипоподобни симптоми. При хоспитализацията си двамата пациенти са удостоверили, че са им извършени предварителни тестове за коронавирус, с отрицателен резултат. Като доказателство е показан документ от Националната референтна лаборатория.

„При повторен тест на единия от пациентите в болницата е потвърден положителен резултат за коронавирус. Всички, които са били в контакт с него – от 1 и 2 ред, включително персоналът от лечебното заведение, са идентифицирани и са изолирани под карантина. Към този момент пациентът е в стабилно състояние.“

Лекар, който работи в „Софиямед“ също е с коронавирус.  Преди дни 30-годишният доктор се прибрал във Велико Търново, за да види близките си. Междувременно обаче се появили симптоми на болестта и потърсил медицинска помощ. Тестовете дали положителен резултат. Заболяването на медика е в лека форма и той е под домашна карантина.