Ръководство за изграждане на запаси

1
247
Добави коментар
mall112.com
mall112.com

Ръководство за изграждане на запаси Изграждане на запас от хранителни продукти сред гражданите. Хранителните запаси са най-важният продукт за оцеляване по време на криза Хранителните запаси са най-важният продукт за оцеляване по време на криза. Все пак създаването на подходящи запаси е цяла наука и може да бъде сложно занимание за тези, които не знаят от къде да започнат. Военните експерти препоръчват да се създаде предварително подготвен запас за три месеца. Счита се, че трябва да се запасите най-вече с това, което ядете, но какво, ако повечето от това, което ядете, е бързо разваляща се храна, замразени ястия и други храни, които трябва да се съхраняват в хладилника?  Дали няма да е проблем, ако електрическото захранване спре по време на криза или война?  Това е само една от многото завладяващи въпроси, с които трябва да се справят всички новаци в оцеляването. Те трябва да намерят храни, които са на достъпни цени, имат дълъг срок на годност и няма да е прекалено трудно да се сготвят ако електричеството прекъсне.  Имайте предвид, че по време на бедствие, тялото ви ще се нуждае от повече калории от обикновено поради целия стрес и натоварваща работа, така че се съсредоточете върху висококалоричните и по възможност насипни храни, за да можете да получите най-много за всеки лев. Все пак ако не знаете от къде да започнете, вижте примерния списък по-долу, който след време може да до усъвършенствате за вашите нужди. Ориз – 10 килограма;Фасул или леща – 10 килограма;Местни консерви или буркани – 30 консерви;Консервирана риба – 30 консерви;Сушени или консервирани плодове – 30 консерви или буркани;Консервирани зеленчуци – 40 консерви;Супа, сушена или консервирана – 20 консерви;Мляко на прах – 5 кутии;Зърнени храни – 10 пакета;Овесени ядки – 15 килограма;Фъстъчено масло – 5 буркана;Микс за палачинки – 30 пакета;Мед, сладка и сироп според нуждите;Спагети и паста – 40 пакета;Макарони – 40 пакета;Сос за спагети – 40 буркана;Сол – 2 пакета;Сирене в метални кутии или тенекии и кашкавал;Олио 7 бутилки;Масло няколко пакета и зехтин;Кафе или чай 7 пакета;Подправки за готвене плюс кубчета бульон;Ядки различни видове или микс от смесени ядки;Други видове пакетирани ястия по избор и според вкуса;Захар или Пчелен мед. Ако искате за всеки случай да имате някои много дълготрайни храни никога не забравяйте да се запасите с мляко на прах. То е с трайност до 20 години, разтворимото НЕС кафе е с трайност 30 години, протеиновите барове ще ви осигурят нужната енергия при спешна нужда, различните видове бульон траят с години, кокосовото масло е с трайност до 3 години, а освен за храна може да се използва и за лечение, ябълков оцет – е било заместител на пшеницата в миналото и е много пълноценна храна, грухана пшеница, и разбира се много пакети с суха мая за хляб. 

Както и с подправки които можете да използвате при готвене и които ще изтраят с години. Изчислявайте нуждите си въз основа на необходимостта от 2 000 калории на ден на човек. Затоплящите подправки като джинджифил, канела и индийско орехче са доста полезни. И джинджифилът, и индийското орехче поддържат храносмилането, докато канелата помага да се балансира кръвната захар. 

Разполагането с голям запас от храни е една от основните цели на всеки който иска да се подготви за криза. За съжаление много новаци смятат, че всичко, което трябва да направят, е да изтичат до магазина и да напълнят количка с консервирани храни. Това е скъпа грешка. Трябва да отделите известно време, за да разберете какви точно храни да съхранявате и как можете да ги съхранявате.

Преди да започнете да купувате храна, трябва да помислите къде ще я поставите докато се наложи да се изтеглите от дома си. Ако имате малък апартамент с малко място за съхранение, ще трябва да проявите творчество. Мястото трябва да е проветриво с добра вентилация. Без пряка слънчева светлина. Нужно е температурата да е под 20 градуса или по-ниска, защото това ще помогне храната ви да издържи много по-дълго. Трябва да е сухо, да няма влага, застояла или капеща вода. Без вредители, ако е възможно. Вероятно вече имате предвид някои локации. Ако не, ето списък с места, които биха могли да ви послужат като подходящи места за съхранение на храни: Мазе;Земна изба;Свободна спалня;Килер;Дрешник;Под леглата;Зад дрехите в гардеробите. Не искате вашите запаси от храна да стоят на открито, за да могат всички да я видят и при криза да дойдат да ви търсят за да ви убият и ограбят.Ако бедствие унищожи или докара до банкрут хранителните магазини и държавната помощ не може да стигне до вашия район, тогава хората ще си спомнят за всички онези кутии с храна, които сте подреждали във вашата всекидневна или кухня.Ако твърде много хора знаят за вашата храна, ще трябва, или да я споделите (което означава, че няма да оцелеете много дълго), или ще трябва да успеете да прогоните натрапниците (което означава, че те могат да се превърнат в смъртоносна заплаха за вас и вашето семейство). Вашите запаси от храни трябва да се пазят от чужди погледи и да се обсъждат само с вашето семейство. Вашият приятел на работа или съседът в съседство няма нужда да знаят за цялата храна, която съхранявате. Не забравяйте, че ако нищо няма да ви попречи да осигурите семейството си при криза, то и тях нищо няма да ги спре. Не поставяйте изкушението пред очите им. Съхраняването на храната ви извън полезрението трябва да е достатъчно добро. Съществува обаче възможност за екстремни ситуации, при грабежи или дори когато държавните служители и агенти обират дома ви в търсене на храна. Има няколко места, на които трябва да избягвате да съхранявате храната си, просто защото нивата на температура и влажност не могат да бъдат контролирани. Например: Гаражи – Това е добре, ако живеете в мек климат и гаражът няма да замръзне или надхвърли 30 градуса в даден ден. Това обаче може да е проблем, ако живеете в много влажна зона или гореща такава.Под навесите в двора ви – Отново няма начин да се контролира температурата или влажността и вредителите могат да бъдат проблем.Банята – Това не са добри места, тъй като влажността обикновено е фактор.Тавански помещения – Те са склонни да станат твърде горещи през лятото. И отново, влажността може да бъде проблем. Горещите температури и влажността могат да намалят срока на годност на храната ви наполовина или дори по-лошо, в зависимост от това колко дълго оставяте храната при тези условия.

Ако е възможно, трябва да имате рафтове във вашето място за съхранение. Просто улеснява живота си. Металните рафтове са най-добрите и издръжливи и се почистват полезно, ако буркан се счупи или нещо изтича. Те ще се държат доста добре под теглото на консервираните храни. Дървените и пластмасови рафтове не предлагат еднаква здравина и вашето съхранение на храна може да се окаже на купчина на пода. *Забележка- пакетите с храна никога не трябва да се съхраняват директно на земята. Незначително наводнение или влага може да унищожи всичко.

Но най-важната причина да имате рафтове е, защото те улесняват подмяната и завъртането на храната Ви като първо винаги използвате тази с най-къс срок. Това е много важно. Ако оставите храна, заровена в задната част на килера или под куп кутии, когато най-накрая я извадите за да я използвате, тя вече ще се е развалила. Известно е, че хората по този начин губят храна на стойност хиляди левове! Отсега нататък, когато отивате да пазарувате, повечето от това, което купувате, трябва да отиде направо в най-задната страна на рафтовете ви за съхранение, защото ще е с най дълъг срок на годност. А отпред трябва да бъдат поставяни тези, на които срока им изтича най-скоро. Ето няколко съвета как да завъртате вашите запаси.

Започнете с малки запаси Не сравнявайте хранителните си запаси с тези на вашия приятел, който се подготвя от години. Това е като да се сравняваш с бегач на маратон в деня, когато ти стартираш за пръв път. Както при упражненията, вие трябва да започнете с малки такива и да правите нещата едно по едно. За да си помогнете да се придържате към този режим първо, трябва да си поставите цели. 3 дневен запас Това е препоръчителното количество храна и вода, което винаги трябва да имате под ръка в дома си или в колата – според правените разпоредби във всяка една нормална държава в света. Дори средното домакинство вече има много по голям запас от храна. Ако я нямате, тогава я осигурете по бързо и я използвайте като начална точка за подготовка. Ако се случи бедствие, не забравяйте, че храната в хладилника трябва да се изяде първо, което означава, че можете да запазите храната си от килера за следващите дни. 3 седмичен запас Сега искате да вземете този 3-дневен запас от храна и да го надградите. Разберете колко храна яде вашето семейство в обикновен ден, умножете това число по 21 и ще разберете колко храна ще ви е нужна.На този етап не е нужно да навлизате в тънкости. Просто изградете запасите си за равномерно и разнообразно изхранване. Когато отивате да пазарувате хранителни стоки, купувайте допълнително само това, което не е необходимо да се охлажда и ни изисква специални методи за съхранение. Опитайте да се уверите, че имате и малко разнообразие. Какво е нещо, което не сте имали от известно време, но знаете, че семейството ви го харесва? Каквото и да е, вземете го. Продължавайте да правите тези неща, докато най после изградите 3 седмичен запас от храна. И не забравяйте да ги използвате според срока на годност като първо изяждате тези неща на който срока им на годност, скоро изтича. 3 месечен запас Тук влизате в дългосрочните планове и възможните продукти за съхранение, които са най-евтини когато са закупени насипно и на едро. Неща като боб, ориз, леща, тестени изделия, захар, олио, сол, оцет, брашно и т.н. Помислете за членска карта за отстъпки в някои магазин за хранителни стоки. Това е етапът, в който ще искате да научите как да се подготвите от нулата. 

Някои хора смятат, че подготовка от нулата е трудна за всеки, но по този начин ще спестите много пари. Ще бъдете и много по-здрави. Опитайте няколко различни ястия от нулата, които бихте могли да направите на вашата скара или печка ако трябва, и когато намерите някои, които семейството ви харесва, купете необходимите съставки за тях в насипно състояние. И с трайност не по малка от поне 6 месеца. 

Храната която подготвяте трябва да бъде удвоена и допълнена с запаси от някои подправки и други полезни неща. Като вашата основна цел трябва да бъде да поддържате семейството си здраво и щастливо. Отново, внимавайте да не разчитате твърде много на консервирани храни и ястия в кутии. 

Ако това е всичко, което трябва да ядете, вашите нива на натрий ще бъдат нарушени заради повечето сол в консервите. А това е лошо за вашето здраве, особено ако сте по-възрастни. Уверете се, че имате изобилие от сухи храни и дехидратирани храни (повече за това по-долу).

Официален списък според правителството на Германия: Пълнозърнест хляб: от по 1000 г.Сухари: опаковки от по 400 гХрупкав хляб: 1000 гТестени изделия, сурови: от по 500 гОриз, сушен: опаковки по 250 г за всеки член на семейството ежедневноОвес / зърнени култури: 750 гКартофи, сурови: 1000 гКонсервирани зърна: 800 гКонсервирани Грах / моркови: 900 gЧервено консервирано зеле / буркани: 700 gКисело зеле в консерви: 700 gАспержи в буркани: 400 gКонсервирана царевица: в опаковки от по 400 gГъби в консерви: 400 gКисела краставица в буркан: 400 гЦвекло: 400 гЛук, пресен: 500 gЧереши в буркан: 700 гКонсервирани консерви: 250 гКайсии в консерви: 250 гМандарини в консерви: 350 гКонсервиран ананас 350 гСтафиди: 200 гЯдки от лешник: 200 гСини сливи: 250 гЛимонов сок 0,2 лКафе (на прах) / разтворимо или мляно кафе в опаковки по 250 гЧай черен, сух опаковки по 125 гСухо мляко 3,5% Мазнина 3 л Мазнина 250 г (масло, маргарин)Масло (напр. Царевичен зародиш, Слънчоглед) 0,3 лТвърдо сирене 700 г опаковкиКонсервирана риба тон в 150 г консервиСардини в 100 г консервиФиле от херинга в сос, консервирано 100 гГовеждо месо в консерви 250 г или сушеноКолбаси в консерви 300 гЧервен дроб сух и в буркани Наденица в буркан / консерви 300 гСуха наденица (напр. Салам ) 360 g 10 яйца в всяка опаковкаПушена риба (60 g тегло при пазаруване)Солена риба или в консерви от по 530 gМинерална вода по 58 литра на месец за всеки член на семействотоПресни плодове в опаковки от по 1 кг (1000 г)Ябълки, круши, портокали, банани сушени, или консервирани Комплект за първа помощ.Болко успокояващи лекарстваДезинфектанти за кожатаДезинфектанти за раниСредства за настинки и термометърСредства против диарияМехлеми за слънчево изгаряне, насекоми и форцепс

Препарати за хигиена

 

Сапуни, миещи препарати Четка за зъби, паста за зъби много на брой Посуда за приготвяне на еднократна ястия и прибори за хранене, домакинска хартия.Тоалетна хартия.Торби за отпадъци къмпинг тоалетни, чанта и средства за подмяна.Домакински ръкавици.Дезинфектанти, спиртове и други и средства за хигиена

 

Противопожарна защита Предварително подгответе избата и таванското помещение. Осигурете си много ПожарогасителиИнсталирайте навсякъде димни детектори Пожарно одеяло (ако е необходимо) Контейнери за гасене с прах и вода Кофа с вода Кофа или пистолет за пръскане Градински или автомобилен маркуч и водоструйка.Резервни съдове или цистерна с прясна вода При спиране на тока Свещи, газени и петромаксови лампи, газ и лампи с батерии и лед светлини.Фенери за дома и за къмпинги.Допълнителни батерии за всичко.Газови котлони за къмпинги и печки както на спиртно така и на твърдо гориво.Различни видове горива, дърва, спирт, въглища. Допълнително Импровизирано защитно облекло.Вълнено одеяло, спално бельо, дрехи, много чорапи.Гумени ботуши, здрави обувки няколко чифта включително туристически. Посуда, прибори за хранене, термоси, чаши.Материали за лечение и превръзка на рани.Достатъчно местни консерви и нож или отварачка за тях.Спален чувал, дъждобран, платнище или наметало и топло облекло.Фенерче за глава, защитна каска.Защитна маска, защитни газови маски.Работни ръкавици няколко чифта, средства за самозащита.Бронежилетки при желание. Радио Радио, подходящо за работа с нормални батерии, динамо или слънчеви батерии.Резервни батерии за всичко Сигурност на документите Определете всички документи които са ви са абсолютно необходими. Подредете ги в вашата раница. Проверете дали са налични копия на важните документи и ако е необходимо ги заверете при нотариус. А след това ги пооставате в непромокаема опаковка или торба. Вземете си книги за четене! Проверете дали всички важни документи са ви под ръка.

Източник: bund.de