Ягода

2
226
Добави коментар
badboypln
badboypln

Ягодите подобряват обмяната на веществата в организма, подобряват също и работата на сърцето. Те регулират кръвното налягане и работата на стомашно-чревния тракт. Помагат при базедова болест, т.к. влияят положително върху йодния обмен в щитовидната жлеза. Съдържат голямо количество витамин Р. При недостиг на витамин Р, в човешкия организъм, възниква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата.

Ягодите укрепват стените на кръвоносните съдове и предпазват от капилярни кръвоизливи. Притежават противомикробна активност по отношение на причинителите на чревни инфекции, пневмококи, стафилококи, стрептококи и грипни вируси. Те са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване. Имат пикочогонно, противовъзпалително, кръвотворно, кръвоочистващо действие. Те възбуждат апетита, подобряват храносмилането, утоляват жаждата. Благодарение на високото съдържание на полезни вещества, ягодите са незаменими в диетичното хранене. Използват се като лечебно средство при обща слабост и анемия. Те спомагат за извеждането на холестерина и токсините в метаболичните процеси. Препоръчват се при хипертония, затлъстяване, захарен диабет, рахит, заболявания на щитовидната жлеза, при лечение на кожни заболявания, като тонизиращо средство.

Ягодите съдържат фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. При това в една шепа ягоди, фолиевата киселина е 100 пъти повече от тази в една ябълка.

Ягодите и малините увеличават сексуалната активност и способност за зачеване. Причина за този неочакван ефект е съдържанието на цинк в семенцата на ягодите, а както е известно и малината и ягодата се консумират със семенцата. Цинкът повишава нивото на тестостерона, който от своя страна повишава сексуалното влечение и при мъжете, при жените.

Кулинарно приложение Най-добре е да се консумират пресни ягоди, на нектари или натурални сокове. Могат да се замразяват. Така губят част от витамините и влагата си, но въпреки това си остават пресни. Сушените ягоди са добро средство за подслаждане на зимното мюсли. Правят се на компоти, сладка, мармалади и конфитюри.

Съвети Ако кожата Ви е повяхнала и уморена, разрежете  3 ягоди и натрийте с тях кожата. Маска от смачкани плодове се прилага при лунички, петна и младежки пъпки. Вълшебна рецепта за горещи и вулканични вечери: боле с ягоди и малини.Сипете 500 г ягоди и 250 г малини в купа за боле или кристална купа, украсена с листенца от мента по ръба.Добавете захарен сироп, по желание на вкус и сока от един лимон. Разбъркайте внимателно. Налейте една бутилка ( 750 мл ) изстудено шампанско и една бутилка ( 750 мл ) изстудено сухо бяло вино. Внимателно разбъркайте и сервирайте във високи стъклени чаши.

Полезно

Ягодите са не само много вкусни и полезни, но и превръщат и най-обикновената градина в райско кътче. Ако искате да можете да си хапвате ягоди винаги, когато си пожелаете, помислете за покупка на разсад за ягоди. Така ще можете сами да отгледате ароматния плод и да се радвате на собствената си ректолта.