Къде да изхвърля строителните отпадъци? Stroizone

2
202
Добави коментар

Къде да изхвърля строителните отпадъци?

След дълго издирване вече имате нов дом. Или сте решили да правите ремонт на жилището в което живеете. Но каквато и да е причината имате проблем, за който може да търсите решение – изхвърлянето на строителните отпадъци.

Независимо дали ще изхвърляте стара покъщина, или ще изхвърляте материалите останали след ремонт на баня или друго помещение (плочки, парчета бетон, мазилка…) се нуждаете от място на което да ги изхвърлите.

Какво е строителен отпадък?

Това може да бъдат: бетон, тухли, керемиди, плочки, подпрозоречни рамки, дървесина, стъкло, пластмаса, асфалтови смеси, гипс, метали – стомана, чугун и др.

Законови разпоредби

Според закона нямате право да изхвърляте строителни отпадъци в контейнерите за битови отпадъци. Причните за това са че контейнерите за битови отпадъци не са предназначени за толкова тежки отпадъци. Освен това строителните отпадъци може да са обемни и да не се поберат в контейнера.

За това има предвидени глоби за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. Всяка община има предвидени нормативни актове при установяване на нарушения на правилата. За да избегнете глоби трябва да разберете къде и кога можете да изхвърлите строителните отпадъци.

Единият вариант е да се обадите до общината, за да разберете необходимата ви информация. Може да разберете дали има график за събиране на строителни материали, предвиден от общината, както и дали има обособени сметища за строителни материали, на които можете и сами да закарате строителния боклук. Всичко това изискава голяма ангажираност от ваша страна.

За да избегнете това може да наемете контейнер от фирма, сцециализирана в областта на кърти чисти извозва. Те разполагат с контейнери и съответните разрешения за изхвърляне на строителни отпадъци на разрешените за това места. Ако не искате да се занимавате с тежката работа по къртене и чистене на апартамента можете да се възползвате и от останалата част от услугите им. Всяка фирма, което се занимава с кърти чисти извозва има необходимите машини, хора и опит, за да извърши тази дейност вместо вас.