Стотици хиляди бързи тестове за COVID-19, които купи Испания, се оказаха неточни

1
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Лабораториите, използвали част от 640 хил. бързи теста за известния като COVID-19 коронавирус в Испания, съобщават, че точността им е едва 30%, когато трябва да е поне 80.

Това разказва „Ел паис“, като цитира източници, участвали в пробите. Един от тях, пожелал да запази анонимност, казва: „Не засичат положителните случаи, както очаквахме.“ Здравното министерство е потвърдило информацията.

В Испания, която днес увеличи смъртните случаи от коронавируса до над 4000, недостигът както на медицинско оборудване за пациентите, така и на предпазно за болничния персонал е един от големите проблеми в опита за овладяване на кризата. Затова съобщението на правителството от миналата седмица, че стотици хиляди бързи тестове, купени от Китай и Южна Корея, са пристигнали и поне 340 хил. са започнали да се разпределят, се смяташе за голяма новина от неделя насам.

Без да се отричат бързите тестове

Резултатите на продукцията на базираната в Шънджън компания Bioeasy обаче са „обезсърчаващи“, по думите на изданието. „С тази стойност няма смисъл да се използва тази проба“, обяснява един от микробиолозите, анализирал тестовете. Заключението на експертите е, че трябва да продължат да се използват сегашните PCR тестове – генетични, при които се доказва рибонуклеинова киселина, като се взима гърлен, носен секрет или слюнка и са по-бавни, но се смятат за по-сигурни. Това е и позицията, изпратена на Здравния институт „Карлос Трети“ – организация на подчинение на две министерства, която прави изследвания в областта на общественото здраве.

Повече за видовете тестове четете тук.

Купеното от Източна Азия оборудване заради коронавируса не се свежда само до 640 хил. теста – фактурите за 432 млн. евро включват близо 5.5 млн. теста (но не е известно от кои производители за всички), респиратори, маски, ръкавици и други, като всички би трябвало да са доставени до края на идния месец. Надеждите на Испания са част от тези тестове и от защитните облекла да помогнат на медицинския персонал и да се изследват хиляди лекари и здравни работници.

Източници на същия вестник казват, че планът на Мадрид е бил да се използват PCR тестове само при отрицателни и неясни резултати на бърз тест, но не след положителните проби. Препоръката на Испанското сдружение за инфекциозни болести и клинична микробиология, изразена в доклад, видян от „Ел паис“, е да не се използват бързите тестове, а само PCR. Документът обаче не отрича бързите тестове по принцип – предвид изключително бързото увеличаване на случаите „бърза диагностика… е нужна, за да се установят, изолират и лекуват бързо“ пациентите, но способите за това трябва да са с по-висока точност.