Всичко, което трябва да знаете за витамин D

1
143
Добави коментар
svetla58
svetla58

През лятото поддържането на нивата на витамин D не е трудно, тъй като тялото ни само го прозвежда, когато сме на слънце. Но какво да правим, когато е мрачно или пък не можем да излезнем от вкъщи? И какво общо има витамин D със силните кости и доброто настроение?

Според диетолога Джаки Маккаскър почти половината хора по света страдат от недостиг на витамин D. Това важи дори за страни, където на теория постоянно грее слънце – например Австралия и Бразилия.

Най-важната функция на витамин D е да укрепва костната тъкан. И затова липсата му е опасна за възрастните и може да провокира остеопороза. Но има и други предимства на „витамина на слънцето”. „Съвременните изследвания установяват, че витамин D е важен в борбата срещу диабет тип 2, високо кръвно налягане, нарушения на имунната система, инфекции на горните дихателни пътища, депресия и е полезен и по време на бременност“, коментира Джаки Маккаскър. И това не е пълния списък.

Защо ни е необходим Витамин D?

Основната функция на витамина е да помага за усвояването на калция и поддържането на здрави кости. Според изследванията на ендокринолога д-р Майкъл Холик, функционалността на витамин D е много по-широка – благодарение на регенеративните му свойства подобрява функционирането на увредените телесни клетки. С него можете да намалите риска от рак, сърдечни заболявания и инсулт, както и да повишите имунитета.

Как да си набавите витамин D?

Най-добрият източник, разбира се, е слънцето. Но това не означава, че трябва да се излагате на въздействието на ултравиолетовите лъчи. Тези, които имат светла кожа, се нуждаят само от десет минути на ден на слънце, като трябва десет процента от тялото им да са непокрити. Колкото по-близо сте до екватора, толкова по-малко време отнема да получите достатъчна доза витамин D. За собствениците на тъмна кожа нивото на меланин е по-високо, което предполага по-висока естествена защита срещу UV лъчи, което означава, че тяхната чувствителност към витамин D е по-ниска. 

Какви храни съдържат витамин D?

Продължаваме разговора за дозите. Витамин D се съдържа и в храните – в 100 грама сьомга има около 450 IU и около 120 IU в чаша краве мляко. На каква храна все още си струва да обърнете внимание? Червен хайвер, риба тон, змиорка, херинга, говежди черен дроб, яйчен жълтък, соево мляко.

Кой страда от недостиг на витамин D?

Собствениците на тъмна кожа са по-склонни да имат недостиг на витамин D, тъй като епидермисът им действа като естествена бариера срещу ултравиолетовите лъчи. В зоната на риска са и жителите на северните страни, където слънчевата радиация е по-слаба. Но през последните години, благодарение на хранителните добавки с витамин D, броят на хората с дефицит значително е намалял.