Бюрото за конгресен туризъм: Правителството оставя най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради…

1
103
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Българското бюро за конгресен туризъм излезе с декларация, че правителството отказва да се вслуша в гласовете на бизнеса и оставя един от най- засегнатите сектори – събитийната и изложбена индустрия – извън помощта за запазване на служители заради пандемията от COVID 19 и въведеното извънредно положение.

От бюрото казват, че въпреки проведените разговори с Министерството на труда и социалната политика и с други представители на правителството, проектът на постановление, внесен в МС все още очертава само тесен кръг от икономически активности на предприятията, които позволяват достъп до тази помощ.

„В нашите бизнеси са наети повече от 3000 човека. Годишният оборот на нашите компании възлиза на над 300 млн. лева. Като сектор ние сме основна част от веригата, която създава работа на българския хотелски бизнес. С въвеждането на извънредното положение правителството на практика затвори нашите бизнеси без предупреждение. Всички тези над 3000 наети човека и техните семейства останаха на наша издръжка, без ние практически да имаме приходи от дейността си. Сега правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях.

Голяма част от наетите при нас хора имат специфични способности и квалификации и в повечето случаи те са били обучени от нас. Изпращането им на борсата за безработни ще означава загуба на най-ценния ни ресурс и нанасяне на огромни щети на целия сектор. Всичко това ще изисква още по-дълъг период за възстановяване на бизнеса ни.”, се казва в Декларацията на Българското бюро за конгресен туризъм.

Ето текста на декларацията: