Австрия разследва ски курорта Ишгъл за укриване на коронавирус

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Австрийските власти са започнали разследване на популярния ски курорт Ишгъл по подозрение, че не са съобщили за случай на коронавирус. Проверката се прави въз основа на данни, че служител на курорта се е разболял още през февруари.

Курортът Ишгъл е свързан със стотици случаи на COVID-19 в Австрия, Германия и Скандинавските страни. Според разследване във Великобритания предполагаемият „нулев пациент“ там също се е завърнал от ски почивка в Ишгъл.

Ишгъл – малко градче с население около 1500 души в Австрийските Алпи е познат със своя бурен нощен живот и концерти след края на официалния ски сезон.

Според данните, с които разполагат властите в Австрия, служител в един от най-популярните барове там с име „Китцлох“, се разболял в края на февруари, но това все още не е потвърдено официално.

Посетители на Ишгъл от Исландия, Дания, Норвегия, Германия и Австрия дадоха положителни резултати след завръщането си от курорта в началото на март месец.

Предполагаемият „нулев пациент“ на Великобритания също е бил там, сочи проучване на „Телеграф“. Консултантът Дарън Бланд бил на почивка в Ишгъл от 15 до 19 януари с трима приятели – двама от Дания и един от Минесота в Съединените щати.

И четиримата се разболели на връщане от курорта, като имали „класически симптоми на коронавирус“. Бланд предал болестта на съпругата и децата си в Мейрсфийлд, Съсекс. Там болестта бързо се разпространила между хората и така до средата на февруари, когато много местни деца вече не посещавали училище, защото били болни.

Правителствата на редица европейски държави едно по едно започнаха да обявяват Ишгъл за рискова дестинация, но курортът останал отворен до 13 март.

Според кмета на града Вернер Курц затварянето на градчето било катастрофа. „Ние предприехме всички нужни мерки навреме“, коментира той пред „Дер Шпигел“.

Разследването, започнато от австрийските власти, ще установи дали наистина Ишгъл са предприели нужните мерки и дали са укрили случаи на коронавирус в курорта.

Междувременно журналистите на „Телеграф“ са се сдобили с видеоклип от въпросния бар „Китцлох“, на който можем да видим тълпи от хора, събрани в тясно пространство – гледка, която е пълна противоположност на препоръчваните от СЗО мерки срещу разпространението на COVID-19.