Боксьори с коронавирус след турнир с 11 българи :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
207
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Двама турски боксьори и треньорът им са заразени с коронавирус след олимпийската квалификация по бокс в Лондон. В турнира участваха и 11 български състезатели, които са поставени под карантина.

Надпреварата започна по план на 14 март, въпреки че по същото време вече бяха отложени всички значими спортни прояви в Европа. В крайна сметка организаторите прекратиха квалификацията на 16 март.

От турската федерация съобщиха, че в завърналия се от Великобритания отбор вече има три положителни проби за COVID-19. Други четирима боксьори имат висока температура, но резултатите от тестовете все още не са готови.

Българинът Даниел Асенов се изправи на ринга именно срещу турчин. В решителна битка за олимпийска квота в категория до 52 кг Тайсъна от Кукорево отстъпи с 2-3 съдийски гласа пред Батухан Чифтчи. Останалите ни представители в Лондон бяха Стойка Кръстева (51 кг), Станимира Петрова (57), Аслъхан Мехмедова (60), Мелис Йонузова (69), Боян Асенов (56), Кирил Русинов (63), Симеон Чамов (75), Благой Найденов (81), Радослав Панталеев (91) и Петър Белберов (+91). Всички те са в 14-дневна домашна карантина, която започна след прибирането им у нас на 17 март.

Ситуацията предизвика вълна от остри критики срещу Международния олимпийски комитет. „Организаторите не се отнесоха сериозно към кризата и очевидно не им пукаше – обяви президентът на турската федерация Еюп Гюзгек. – Искам да знам защо това събитие се проведе, докато целият свят беше нащрек? Там не видяхме никакви хигиенни стандарти. Никакви превантивни мерки. Имаме три положителни проби и това е пагубният резултат от безотговорността на отговорниците за бокса в МОК“.

Организаторите отговориха, че предпазни мерки все пак е имало и че нито един участник не се е оплакал от симптоми по време на турнира. За Лондон пътуваха 350 боксьори от 40 страни.

Гюзгек вече е запитал всички европейски федерации дали има и други заразени с коронавирус. „Никой не ни направи тестове на място. Просто ни оставиха на летището и това е. Знаеха, че най-добре е квалификацията да се отложи, но не го направиха. Все пак здравето трябва да бъде топ приоритет“.

„Нашият медицински екип беше в постоянен контакт с английските здравни власти. Отборите получиха инструкции как да процедират при проява на симптоми. Осигурихме дезинфектанти за ръце и рутинни проверки на телесната температура“, оправдаха се от организационния комитет.