Пазарът на имоти в България е на пауза :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кризата и неизвестността, която коронавирусът предизвиква навсякъде по света са засегнали мощно пазара на имоти в страната. Той е поставен на пауза с неясен срок за размразяване. Сделките се отлагат за бъдещ момент, който никой не се наема да прогнозира кога ще настъпи. Управляващите имоти за краткосрочно наемане спешно търсят начини за пренастройка. Важните дългосрочни решения, сред които е покупката на имот, са замръзнали. Такава картина чертаят брокерите и управителите на фирми в сектора пред „Дневник“.

Вижте този имот на…видео

Офисите на агенциите за имоти са на практика празни – бизнесът е минал онлайн, доколкото е възможно, а клиентите, ако се били приемани с дистанция между тях допреди седмица, на практика вече не ходят там.

Не всичко може да се върши от дистанция, преориентирахме и пренесохме всичко, което е възможно онлайн. Правим виртуални турове, на място можем да отидем в даден имот и да включим клиент за оглед по видеовръзка, правим виртуални срещи, изрежда Полина Стойкова, изпълнителен директор на „Бългериан пропъртис“ (Bulgarian properties). Към списъка добавя онлайн оценките на имоти, което е услуга за продавачи, както и да се обявяват за продажба имоти само на базата на снимки без да се посещава в следващия месец.

В „Явлена“ също предлагат видеоогледи 360 градуса. „Работим силно с видеа с готовност от страна на брокерите да изпратят всякаква информация дистанционно и с която да се опознае точната локация на имота, средата, за да може интересът на клиентите да не спре изцяло този бизнес“, обяснява Страхил Иванов, управител на компанията.

Имали сме случаи на клиенти, които правят по 20-50 огледа преди да пристъпят към сделка, сега много ще намалеят тези случаи и работим там, където имаме ключове на апартаментите, за да няма физически контакт, допълва той.

Видеоогледи се предлагат, но е изключително трудно хората да се адаптират, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „АДРЕС Недвижими имоти“. „Да сме откровени – те са свикнали да гледат един имот в най-малки подробности 3 пъти преди да подпишат предварителен договор. Не можем да очакваме, че сега ще вземат решения въз основа на видео. Настройването толкова значима покупка да се прави дистанционно няма да се случи скоро, ще ни е нужно време. От друга страна и ние тестваме – все още не сме наясно какъв тип на показване е привлекателен и достатъчен за клиентите ни“, допълва тя.

Борис Павлов, управител на „Флат Мениджър“, която менажира около 120 имота за краткосрочно настаняване в София, а също и в Пловдив, Варна и Букурещ, обяви, че в рамките на седмица платформата на компанията, която корпоративните клиенти използват за настаняване на свои служители FlatAway.eu в платформа за всеки, който би искал да запази временен дом. „Изградихме технологична инфраструктура целият процес по настаняване да се случва дистанционно и в съответствие с всички законови изисквания.“, обяснява той.

Покупката се отлага за…неясно кога

Това, което се случи доведе до спад в интереса в пъти по отношение на сделките. Освен това заради здравните мерки имаше ограничения и при работата на нотариусите и Агенцията за вписвания, обяснява Страхил Иванов. Обяви, че вече твърдо се е установило отлагане на сделките за продажба, въпреки че в повечето договори няма форсмажорна клауза. В момента има разбиране между купувачи и продавачи за удължаване на срока без да се знае точното време и този срок се вкарва в клауза, че ще се реализира сделката като се изпълнят кумулативно всички условия – ваденето на нужните документи, възстановяване работата на нотариусите, ваденето на удостоверение за тежести и работата на Агенцията на вписванията, обяснява Иванов.

Има градове, където при нотариусите има силни ограничения – колко сделки дневно да се изповядват, хора над 60-годишна възраст да не влизат и да правят сделки неприсъствено. Така че вече се изповядват само неотложни сделки.

Допълва, че има трудности и когато сделката се финансира с кредит, за който е нужно потвърждаване от банките. Всичко от това, което не е могло да бъде свършено в рамките на първата седмица от извънредното положение, е било отложено за следващите 3 до 6 месеца.

Хората, които са в процес на сделка, не отлагат, коментират от „Адрес“. Но тези, които са имали интерес, правели са огледи, но нищо не ги е притискало да вземат решение, сега изчакват. „Няма как да знаем колко и докога, минала е само седмица. Хората са по-скоро с нагласа, че този период ще отмине, ще се върнем към нормален ритъм на живот и тогава ще продължат с избора“, смята Гергана Тенекеджиева.

В агенцията в рамките на една седмица отчитат „просто замръзване“ по отношение на нови клиенти и сделки. Тя посочва, че това е съвсем разбираемо – „извънредното положение е за срок от един месец, а сделката с имот не е като покупка на бързооборотни стоки. Тя е важно дългосрочно решение“. Допълва, че сделките, които обявяването на извънредно положение е заварило на различен етап – депозит, предварителен договор, се довършват.

Със сигурност това е шок за всички, ситуацията е такава, че колкото и ние да сме отворени, спад в запитванията има, приоритетите на хората вече са съвсем други, анализира Полина Стойкова. „Всеки се е загрижил за настоящото положение. Хората просто отложиха, всичко е сложено на пауза“, обяснява тя. Казва, че засега не се наблюдава отмяна на плановете за покупка, а са отложени до преминаването през кризата. Допуска все пак да има хора, които ще преосмислят решенията си за покупка и ще изчакат по-голяма видимост.

Резервациите през онлайн платформи като Airbnb бележат спад от близо 90% през март и април. Останалите 10% са предимно от българи, които имат планирани пътувания. За момента потвърдените резервации за май и летния сезон не се отменят масово, но все пак са далеч под нивата, които очаквахме преди пандемията, казва Борис Павлов за пазара на краткосрочно наемане.

За тези имоти сега възможната посока на развитие е в тях да се настаняват хора, които не желаят да живеят с по-възрастни близки като превантивна мярка. „Имаме запитвания и от хора, които са принудени да работят от вкъщи, но предпочитат да го правят на спокойствие от временен дом. Някои от тях дори подхождат с чувство за хумор към ситуацията – получихме шеговито запитване от мъж, който ни помоли да спасим брака му като му предоставим жилище за няколко седмици“, разказва Павлов.

Какво се случва с цените

Работещите на имотния пазар са единодушни, че е рано за ценови анализи и прогнози доколкото те са силно зависими от дължината на кризата.

За една седмица не можем да правим заключения, още по-малко за ценови нива. Имотът не е сделка за седмица. В момента сме във фаза на замръзване и изчакване, обобщава Тенекеджиева.

Вероятно ще има ефект върху цените, но сега е трудно да се прецени какъв ще е той. Пазарът реагира по-бавно на кризите, но трябва нещо да се случва, а сега нищо не се случва. Трябва да минат 1-2 тримесечия, за да има наблюдения върху цените, казва Стойкова, която очаква първите данни след 3 до 6 месеца. Допуска, че може да има „корекция“ закратко, а после да се върнат на предишните си нива.

Ефектът върху цените е също функция на срока, в който ще продължи кризата с вируса, коментира Страхил Иванов. Според него, ако ситуацията се нормализира в рамките на април, до края на май максимум, „някакво сериозно събитие“ по отношение на цените не може да се очаква. „Но ако е след 6 месеца се натрупа енергия у продавачите, които имат нужда от пари, ще са по-склонни към снижение на цените, за да може бързо да излязат от сделките. Нуждата от пари скланя към гъвкавост с цените“, посочва той.

Отдаваме апартаментите на изключително ниски цени при резервации от над 14 дни, защото не искаме да затрудняваме допълнително наемателите в тази обстановка, разказва Борис Павлов като допълва, че никой не е предвидил подобен разход в бюджета си. За по-кратките срокове престои цените също да са значително занижени, но няма и търсене за такива периоди поради липсата на чужденци.

Дали пък да не си останем под наем

Досега при анализът покупка или наем важен фактор са били лихвите по кредитите и готовността за самоучастие. Сега обаче е възможно да се намесят други фактори при този избор.

Дали ситуацията ще накара някои сигурни до вчера купувачи да останат под наем е трудно да се каже в момента, трябват ни поне няколко седмици, за да преценим как се отразява промяната, казва Тенекеджиева. Моите лични очаквания са хората, които са си отдавали имотите за краткосрочно ползване, сега да ги предложат за по-дългосрочно наемане. Да не забравяме, че много от хората, които се прибраха от чужбина, нямат имоти и няма къде да отидат. Мисля, че ще се появят движения в тази посока“, прогнозира тя.

Хората, които през последните години се отказаха от дългосрочните наеми и предлагат имотите си през платформи за кратък престои като Booking и Airbnb сега се връщат към дългосрочните наеми, потвърждава Борис Павлов. Неговата компания вече обслужва и този сегмент на пазара за наеми, макар да не препоръчва на клиентите да се отказват от отдаването на нощувки. „Причините са две: първо, пазарът на дългосрочни наеми също е в застой и не е препоръчително да се правят огледи; втората причина е, че след като се справим с пандемията пътуванията ще се увеличат значително. Нашата прогноза е, че след месеци в социално дистанциране и изолация хората ще използват всяка възможност да пътуват“, смята той.

В момента работим пазара на наеми, защото хора се интересуват да наемат, казва Страхил Иванов. Според него отдаването под наем е сектор, който изключително силно ще се развие в следващите няколко седмици. Причината за това е, че има силно предоговаряне на наемните условия в страната.

След 6 месеца пазарът няма да бъде същият

В това е убеден Страхил Иванов, който се смята за един от основоположниците на пазара на имоти в страната. „Но и икономиките на страните няма да бъдат същите. Хората ще обръщат внимание с кого имат досег, до кого се доближават и т. н.“, посочва той.

Според него много ще намалее търсенето на офисни площи, защото ако работата от дистанция, която се практикува в момента, се развие достатъчно добре, „а това ще стане“, хората ще започнат да свикват да работят така. Затова очаква да намалее търсенето на общо пространство и това ще бъде една посока, в която пазарът на имоти ще пострада, според него.

Полина Стойкова смята, че процесите по дигитализация в различни сфери, които дълго се бавеха, сега ще се актуализират, ще се види кой действа професионално и кой влага в бизнеса. Тя прогнозира професията на добрия брокер след тази криза да бъде оценена по-добре, особено на фона на лоши практики от непрофесионалисти на пазара.

Гергана Тенекеджиева е предпазлива в оценките си. „Следим внимателно кой как се държи и как се адаптират различните участници. Ние сме посредници, около нас са продавачи, предприемачи, банки, купувачи, тепърва ще е важно какви ще са решенията на държавата, на Националния оперативен щаб, на банките, процесът е изключително динамичен“, посочва тя.

Според Борис Павлов започващата икономическа криза ще е по-тежка от тази през 2008 г. и заради това очаква цените на имотите и на дългосрочните наеми силно да се понижат от високите си нива през 2019 г. „Това ще създаде добри възможности за инвестиции в сегмента краткосрочни наеми за хората, които успеят да съхранят спестяванията си през близките 6-9 месеца“, анализира той.

Вижда ли се светлина в тунела

Засега агенциите опитват да задържат хората си, в „Явлена“ даже правят подбор за назначаването на още хора, включително такива на заплата и процент от сделките, „защото това не е първата, а четвъртата криза за този сектор“, обяснява Страхил Иванов.

В „Бългериан пропъртис“ задържат хората си с идеята „да се премине през това“. Но няма как да продължи прекалено дълго и ако потреблението не подкрепи бизнесите, то ще трябва да се освобождават хора, посочва Полина Стойкова.

В „Адрес“ се вземат мерки, които „искаме да се погрижим за бизнеса си, за хората си и за клиентите си и да продължим с минимални загуби“, казва Тенекеджиева без да влиза в подробности.

Борис Павлов смята, че правителството ще последва примера на много други европейски държави и ще подкрепи бизнеса, но не очаква тази помощ ще е достатъчна да предотврати всички фалити в туристическия сектор. „Ако кризата продължи и през летния сезон, ще оцелеят единствено фирмите с ликвиден буфер и тези, които успеят да намерят алтернативни източници на приходи“, прогнозира той.

Такова превключване от бум в криза никога не сме виждали, дори и през 2008 г., смята Полина Стойкова. Според не я е възможно възстановяването да бъде бързо.

Жилищният пазар е много напред в списъка с потребности като тези от храна и лекарства, защото хората имат такива потребности, затова той не спира никога тотално, а само намалява темпа си, посочва Страхил Иванов. Той също смята, че българският пазар на имоти сравнително бързо се възстановява – в рамките на няколко месеца.