Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

2
150
Добави коментар
setlans
setlans

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме?

Стресът засяга всички ни. Може да усетите симптоми на стрес, когато се наложи да си плащате сметките, по време на работа, или когато се наложи да контактувате с неприятни хора. Стресът е навсякъде. И докато в малки количества той не представлява проблем, то в по-големи може да ви разболее, както психически, така и физически.

Първата стъпка към това да успеем да контролираме стреса е да познаем неговите симптоми. Но разпознаването на симптомите на стрес може да бъде по-трудно, отколкото си мислим.

Голяма част от хората са привикнали с това да бъдат стресирани и се стига до едно положение, в което те вече не осъзнават, че са подложени на стрес до момента, в който той се прояви на физическо ниво.

Какво е стрес?

Стресът е реакцията на организма към вредни ситуации – независимо дали са реални или възприемани. Когато се почувствате застрашени, във вашето тяло възниква химическа реакция, която ви позволява да действане по определен начин, за да предотвратите нараняване.

Тази реакция е известна като „борба или бягство“ – или реакция на стрес. По време на реакцията на стрес, сърдечната честота се увеличава, дишането се ускорява, мускулите се стягат и кръвното налягане се повишава. Готови сте за действие. Така се защитавате.

Стресът е различен при всички хора. Това, което причинява стрес на едни, не безпокои други. Някои хора се справят по-добре със стреса от други. И не всичкият стрес е лош. В малки дози, той може да ви помогне да се предпазите от нараняване.

Телата ни са проектирани да се справят с малки дози стрес, но не сме подготвени да се справим с дългосрочен хроничен стрес. Днес ще разберем какво причинява стресът на тялото ни, как да го разпознаем и как да му противодействаме.

Какви са симптомите на стреса?

Стресът може да повлияе на всички аспекти на живота ви, включително на вашите емоции, поведение, способност за мислене и физическо здраве. Нито една част от тялото не е имунизирана. И тъй като хората се справят със стреса по различен начин, симптомите му могат да варират.

Симптомите могат да бъдат неясни и да бъдат същите като тези, причинени от различни медицински състояния. Затова е важно да ги обсъдите с вашия лекар.

Емоционални симптоми на стрес. Включват: Лесно се разстройвате, бързо се обърквате, липса на настроениеЧувствате се претоварени, сякаш губите контрол или трябва да поемете контролЗатруднявате се да се отпуснете и да успокоите ума сиНиска самооценка, изпитвате самота, депресия, чувство за безполезностИзбягвате другите Физически симптоми на стрес. Включват: Липса на енергияГлавоболиеРазстроен стомах, включително диария, запек, гаденеГлавоболие, напрегнати мускули, болки по тялотоБолки в гърдите и ускорен пулсБезсъниеЧести настинки и инфекцииЗагуба на сексуално желание и/или способностНервност и треперене, звън в ушите, потни ръце и кракаСухота в устата и затруднено преглъщанеСкърцане със зъби, скована челюст Когнитивни симптоми на стрес. Включват: Постоянно притеснениеЛетящи мислиЗабравяне и липса на организацияНевъзможност за фокусиранеЛоша преценкаПесимизъм, виждаш само отрицателната страна на нещата Поведенчески симптоми на стрес. Включват: Промени в апетита – не ядете или ядете твърде многоОтлагате и избягвате отговорностиПовишена употреба на алкохол, цигари, лекарства/наркотициГризане на нокти и други признаци на нервно поведение Последици от дългосрочен стрес

Продължаващият хроничен стрес може да причини или да изостри много сериозни здравословни проблеми. Ето какво причинява стресът:

Проблеми с психичното здраве, като депресия, тревожност и разстройства на личносттаСърдечно-съдови заболявания, включително проблеми със сърцето, високо кръвно налягане, анормални сърдечни ритми, инфаркт, инсултЗатлъстяване и други хранителни разстройстваПроблеми с менструалния цикълСексуална дисфункция, като импотентност и преждевременна еякулация при мъжете; загуба на сексуално желание при двата полаПроблеми с кожата и косата, като акне, псориазис, екзема и постоянен косопадСтомашно-чревни проблеми, като Гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит, улцерозен колит и раздразнено дебело черво Помогнете си

Стресът е част от живота. Най-важното е как се справяте с него. Ако забележите подобни симптоми у вас или ваши близки и приятели, потърсете помощ. Свържете се с вашият лекар, за да се определи дали тези симптоми са причинени от стрес, или от заболяване.

Ако стресът е виновен за вашите симптоми, вашият лекар може да ви препоръча терапевт, който да ви помогне. / WebMD

Друг начин да се справите със стреса е практикуването на йога и медитация.

Йога е древна философия и практика за самоусъвършенстване. Методите в класическата йога включват философия за живота, физически упражнения, дихателни техники, медитация, релаксация и много други.

В последните години се проведоха много научни изследвания, които доказват, че практикуването на йога действа благотворно не само на тялото, но и на ума.

Някои от ползите, които бихте изпитали са: намаляване на стреса и безпокойството, възстановяване на добрия сън, подобряване на физическото състояние, намаляване на нивата на Кортизол (хормон на стреса), балансиране на теглото, повдигане на имунитета, повишаване на енергията и желанието за работа, подобряване на кръвната циркулация, ускоряване на метаболизма, забавяне на стареенето, развитие в духовен план и други.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс Заглавна снимка: creativeart / Freepik