Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

1
107
Добави коментар
setlans
setlans

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Учени от Университета на Аляска Феърбанкс завършиха дългогодишно разследване от което става ясно, че сграда №7 на Световният търговски център не се срутва, заради пожара, каквато е официалната версия за случилото се.

Тези резултати, до които учените достигнаха след четиригодишно проучване, чрез компютърни симулации и моделиране на срутването на сградата, противоречат на тези на Националния институт за стандарти и технологии, който в доклад от 2008 г. заключи, че същата сграда е първата висока сграда в света, която се е срутила основно поради пожар.

„Нашето проучване установи, че пожарите в сграда №7 не са могли да причинят наблюдаваното срутване“, казва проф. Лирой Хълси, главен изследовател на проучването.

„Единственият начин, сградата да се срути така, както наблюдавахме, е чрез почти едновременна повреда на всички колони“.

Четиригодишното проучване е финансирано от „Архитекти и инженери за истината за 11 септември“ (AE911Truth). Това е нестопанска организация, представляваща над 3000 архитекти и инженери, които се борят за ново разследване на случилото се със сградите на 11 септември 2001 г.

„Горди сме, че подкрепихме Университета на Аляска Феърбанкс и професор Лирой Хълси в провеждането на истинско научно проучване на причините за срутването на тази сграда“, заяви Ричард Гейдж, президент и основател на AE911Truth.

„Сега е наложително на строителната общност, медиите и правителството да се съобразят с резултатите от доклада и да започнат ново цялостно разследване“.

AE911Truth и техните съюзници – семействата на жертвите от атентатите на 11 септември, ще могат да използват новите данни от доклада, като част от официално „поискване за корекция“, което групата планира да изпрати на Националния институт за стандарти и технологии (НИСТ) в следващите дни.

„Безспорните грешки, които сме документирали в нашето искане за корекция, няма да позволят на НИСТ да се измъкне и ще се наложи да коригира доклада си, в който се казва, че пожарите са причината за срутването“, казва Гейдж.

Докладът, озаглавен „Структурна преоценка на срутването на Световния търговски център 7 – Окончателен доклад“, включва както текстови, така и визуални пояснения. Също така, той включва и допълващ текст – отговори на публични коментари, представени в отговор на частичният доклад по темата, който университета представи на 3 септември 2019 г.

Окончателният доклад е резултат от обширни четиригодишни усилия в компютърното моделиране, последвани от стабилен процес на проверки от различни партньори.

Такива проверки са направени и от големи независими експерти, като д-р Грегори Шуладзински, водещ експерт по структурна механика и моделиране на крайни елементи, и д-р Робърт Корол, професор по строително инженерство в Университета Макмастър и сътрудник на Канадското общество за строително инженерство.

„Благодарен съм на всички, които подкрепиха или участваха в това проучване по какъвто и да е начин“ казва проф. Хълси. „Надяваме се, че нашите констатации ще бъдат внимателно разгледани от строителната общност и ще стимулират по-нататъшно разследване за случилото се със сградата и как тя се е срутила“.

Обобщение

Целите на проучването са три:

Изследване на структурната реакция на сграда №7 на Световният търговски център на пожари, които може да се възникнали на 11 септември 2001 година.Изключване на сценарии, които не биха могли да причинят наблюдаваният срив.Определяне видовете повреди и техните местоположения, които може да са причинили тоталния срив, който се наблюдава. Резултати от доклада

Заключението на учените е, че сривът на сграда №7 на СТЦ е резултат от масови повреди, включващи едновременен отказ на всички колони на сградата, а не прогресивен срив, включващ последователния отказ на колоните в сградата.

В доклада четем: „Въпреки симулирането на редица хипотетични сценарии, ние не успяхме да идентифицираме прогресивна последователност от повреди, които биха могли да се случат на 11 септември 2001 г., и които биха предизвикали тотален срив на сградата, да не говорим за наблюдаваното срутване право надолу на сградата, с приблизително 2,5 секунди на свободно падане и минимално диференциално движение на екстериора“.

Целият доклад можете да прочетете тук:

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / University of Alaska Fairbanks, AE911Truth Заглавна снимка: AE911Truth