Космическият кораб Старшип SN3 беше изкаран на стартовата площадка за тестове и евентуален полет

2
145
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката – „Старшип SN3“ по време на вчерашното му извеждане на стартовата площадка. Photo credit : SPadre

30 март 2020 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Събитията се развиват главоломно около строежа на гигантския космически кораб на СпейсЕкс „Старшип“ за мисии до далечния космос и Марс! Вчера, на 29-ти март, последният прототип „SN3“ беше изкаран на стартовата площадка за провеждането на следващата порция тестове, които биха могли да кулминират и с тестов атмосферен полет. 

Съгласно информацията, публикувана на блога Тесларати, фабриката на СпейсЕкс в Бока Чика, Тексас, вече произвежда такова голямо количество хардуер, че е трудно да се проследи как се ражда всяка една ракета. По всичко изглежда обаче, че „Старшип SN3“ e произведен за по-малко от месец. Отделно компанията е произвела нов горивен резервоар, който е минал успешно през изпитанията с високо налягане – същите тестове, които доведоха до разрушаването на първия прототип „Старшип SN1“ на 28-ми февруари. 

Илон Мъск обаче не се страхува от подобни провали – даже напротив, те са част от работния процес. СпейсЕкс работи по т.нар. „итеративен подход“, който е различен от традиционния подход в аерокосмическата индустрия. Традиционно старите аерокосмически фирми прекарват дълго време в чертежи и пресмятане кой е оптималният дизайн и минават години преди да се стигне до рязане на метал и реалния строеж на космически кораб. За Мъск това е неприемливо и води до забавяния и застой в космонавтиката. И е прав – колко проекти видяхме, които не се придвижват по-напред от чертожната дъска? 

Така че в тексаската фабрика кипи усърден труд и се строят ракети и двигатели, дори и да не са перфектни и понякога да се провалят. При всеки провал Мъск бързо се съвзема и строи наново. Сами виждате – „Старшип SN1“ се пръсна, но до няколко седмици откриха дефекта на резервоара и построиха нов „Старшип“!

Скоро ще започнат изпитанията на този „Старшип SN3“. Първоначално резервоарите му отново ще бъдат изпитани на издръжливост, като бъдат заредени с течен азот – той е изключително студен, но същевременно е химически неутрален (не може да експлодира). Резервоарите ще бъдат подложени на налягане, което е по-голямо от налягането по време на нормална летателна мисия. Разбира се, всичко може да се обърка отново и „Старшип SN3“ също да се пръсне 🙂 Но ако прототипът издържи изпитанията, може да станем свидетели на статично запалване още на 1-ви април. И ако то също мине наред, първото изстрелване на височина 150 метра ще е факт на 6-ти април.

Тези дати са твърде условни, но фактът си е факт – „Старшип SN3“ е на стартовата площадка. Чака ни интересно бъдеще. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/