Ген. Мутафчийски и Томислав Дончев на среща с патриарх Неофит за коронавируса

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Започна среща между вицепремиера Томислав Дончев, ген. Мутафчийски и представителите на Светия Синод. Най-вероятната тема е приближаващите празници Цветница и Великден и разпространението на коронавируса.

За тази среща се заговори преди повече от седмица във връзка с многобройните питания към щаба защо не се затварят църквите.

През това време митрополитите и патриархът изпратиха послания към миряните – да не ходят в този период, да се молят вкъщи, да викат свещеници вкъщи, ако е необходимо, храмовете да се дезинфекциарат, а миряните, които все пак са отишли в храмовете да спазват необходимото разстояние един от друг. Литургиите вече се предават на живо на страницата на Патриаршията във фейсбук.

Послания за затваряне на църквите така или иначе не се получи, тъй като според нашите свещеници църквите са единственият пристан за много хора, в които могат да получат помощ и утеха като с помолят.

Такова е и мнението на премиера Борисов. Той каза, че като вярващ човек не може да каже на Синода църквите да бъдат затворени, а ако щабът поиска това, той няма да се съобрази.

Ситуацията се усложнява, тъй като след 20 дни е Великден, а тогава според щабът ще има пик от заболели от коронавирус, а събирането на много хора в храмовете ще доведе до увеличаване на броя на заболелите.