България затваря границите си за чужденци до 17 април

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

България затваря границите си до 17 април. Мярката важи за всички, които не са европейски граждани или пристигат от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария,

Изключение има за българските граждани, членове на техните семейства и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на страната.

Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ и уточниха, че временното ограничение важи за всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

На границата ни с Румъния край Русе трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили, а край Видин е натоварен на вход. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

По информация на румънските гранични власти, от 25 март български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили.

Границата ни с  Гърция е преустановено преминаването през ГКПП „Златоград“ поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите гранични пунктове за влизане временно се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони.

На границата ни със Сърбия на ГКПП „Връшка чука“ и ГКПП „Калотина“ трафикът на товарни автомобили е нормален. На двата пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки, включително и сръбски граждани. Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП „Олтоманци“, ГКПП „Стразимировци“ и ГКПП „Брегово“. 

На влизане в Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП „Гюешево“. На излизане от страната пътуващите могат да преминават само на ГКПП „Гюешево“ – ГКПП „Деве баир“. По информация на македонските гранични власти, няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22 ч. до 7 ч. в двете посоки.

На границата с Турция на ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът на товарни автомобили е нормален. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани.

Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Не е преустановено преминаването на български товарни автомобили.