Садио Мане: Как претендентът за състезател на сезона се превърна в основна фигура за Ливърпул

1
165
Добави коментар

Садио Мане е сред фаворитите за наградата за играч на сезона на професионалната футболна асоциация след звездните му изпълнения за Ливърпул този сезон.

Бяха изминали 87 минути на Вила Парк, когато Садио Мане насочи топката към по-слабия си крак, забеляза включването на Анди Робъртсън на далечната греда и подаде точен пас директно на пътя му.

Левият бек го посрещна с мощен удар с глава, изравнявайки резултата след ранния гол на Астън Вила, а три минути по-късно още един момент на вдъхновение от Мане завърши обрата. Този път той сам вкара, умело забивайки в целта след паса от корнер на Трент Александър-Арнолд, за да разпали бурните празненства на гостите.

Ливърпул е с 25 точки преднина в челото на таблицата. Триумфът им за титлата във Висшата лига се превърна във формалност много преди да бъде забавен от избухването на коронавируса. Но сезонът можеше да се окаже различен, ако не беше този обрат в Западен Мидландс в началото на ноември.

През този ден Ливърпул се беше насочил към демотивиращо поражение, което щеше да намали преднината им до три точки преди сблъсъка през следващия уикенд с Манчестър Сити. Вместо това, благодарение на героизма на Мане, те влязоха в този мач с голяма преднина от 6 точки. Отборът на Пеп Гуардиола бе победен с 3:1.

Това не беше първият път, когато Мане направи разликата за Ливърпул и няма да е последния. Само в последните два месеца на сезона той имаше победни голове срещу Борнемут – страхотен завършващ удар след пас на Върджил ван Дайк, Уест Хем – силен шут от близко разстояние, и Норич – зашеметяващ удар с по-слабия си крак след влизането му като резерва.

Тези победи, заедно с обрата на Вила Парк през ноември, са само четири примера от 14-те мача във Висшата лига, които Ливърпул спечели с разлика от един гол през този сезон. Това е рекорд, който дължи много на отбранителната им издръжливост – малко са отборите, които са по-добри в задържането на преднината си, но дължи още повече на брилиянтните моменти в играта на Мане.

Досега той е вкарал 14 гола във Висшата лига, два по-малко от съотборника си Мохамед Салах, но попаденията му сякаш са доста по-важни. Всъщност те спечелиха на Ливърпул 18 точки през сезона – с осем повече от египтянина и с две повече от всеки друг играч от Висшата лига.

Добавете седемте му асистенции – само Александър-Арнолд осигури повече сред играчите на Ливърпул през този сезон – и Мане има директно участие в 32 на сто от головете на Ливърпул. Това е напредък в сравнение с 26-те на сто през миналия сезон и 20 на сто в кампанията преди това. С други думи Мане стана по-важен за Ливърпул от всякога.

За техните опоненти става все по-трудно да го спрат.

Мане е най-опасен когато нахлува по левия фланг на Ливърпул, но той има техническите способности и интелигентност, съчетана с атлетизъм и може да вкарва всякакви от всякаква позиция. От началото на миналия сезон той има девет отбелязани гола с по-слабия си ляв крак и осем с глава. Мане е висок само 170 см., но той е отличен във въздуха и има толкова рядкото умение да е на правилното място в точното време.

Завършеността му като футболист се простира и върху работата му без топката. Когато не атакува противниците в последната третина, той трескаво атакува защитниците и се връща назад, за да помогне на отбраната. През този сезон той се класира сред първите шест нападатели във Висшата лига както при единоборствата, така и за възстановяване на владението на топката.

Стойността му отдавна е очевидна за всички в Ливърпул – „От първия си ден той беше невероятно важен играч“, каза Клоп през декември, – но може би едва през последните 18 месеца той измести Салах като техен основен играч и получи по-широкото признание, което заслужава.

Атлетико Мадрид със сигурност положи големи усилия, за да го изхвърли от играта в първия мач от Шампионската лига на стадион „Уанда Метрополитано“ миналия месец, попаднал под кожата му до такава степен, че Клоп беше принуден да го смени на полувремето. „Той беше на мушка“, каза след това босът на Ливърпул.

Диего Симеоне знаеше, че може да спре Ливърпул като спре Мане. През декември, след като 27-годишният играч завърши на четвърто място при гласуването за носител на Златната топка, той го определи като бъдещ победител. „Ако остане здрав, той ще има невероятна кариера пред себе си и може да се изкачи на трона“, каза той.

Лионел Меси, миналогодишния победител, сподели същото – „Срамота е да видиш Мане да завърши на четвърто място“, каза той след получаването на наградата. „Избрах го, защото той е играч, който харесвам. Мане имаше страхотна година и беше изключителен за отбора на Ливърпул. Ето защо го избрах.“

Признанието не може да бъде много по-голямо от това – „Това е нещо като да бъде коронясан от краля“, каза Клоп тогава, но Мане вече свиква с възхищението. Той печели мачовете на Ливърпул, талант от световна класа, който достига нови висоти за страната си и историята.

„Когато  подписа със Саутхямптън, някои хора повдигнаха вежди, но той просто беше невероятен“, каза Реднап пред Sky Sports. „Той е направен от гранит. Той е толкова силен, блестящ е във въздуха, атакува от задна позиция, както и може да вкарва с всеки крак.“

„Той е просто феноменален играч, страхотен и в играта без топка, който ще подаде страхотно, а Роберто Фирмино ще го изведе на позиция. Той е абсолютна машина във всеки един мач. Вкарва страховити голове, страхотни голове, не го интересува и това го отличава от другите.“

Източник

Категория: Футболни анализи

Тагове:
Висша лига, Садио Мане