31 мар. Алкохолът и наркотиците в периода на пандемия

2
173
Добави коментар
webtech
webtech

31 мар. Алкохолът и наркотиците в периода на пандемия

Posted at 06:44h
in Блог
by diulgerov

ПИЕ ЛИ СЕ ПОВЕЧЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА И МОЖЕ ЛИ ИЗОЛАЦИЯТА ДА ВЪРНЕ ЗАВИСИМИТЕ КЪМ АЛКОХОЛА, НАРКОТИЦИТЕ И ХАЗАРТА?

Пренаситени от информация за Корона вируса и задължителната карантина, която трябва да спазваме сякаш се фокусираме повече върху собственото си неудобство и забравяме, че има хора, за които изолацията е нещо повече от неудобство. Неудобство, което може да тласне към болест. Болестта на зависимостта.

ЗАВИСИМИЯТ ЧЕСТО СЕ ЧУВСТВА НЕРАЗБРАН И ИЗПАДА В  САМОТА.

Самотата може да доведе до употребата на алкохол, наркотици, хазартни игри, безразборни чат връзки, както и обратното… хора започват да употребяват алкохол и наркотици, за да избягат от усещането за самота.

Александър Илиев от терапевтичен Център Жива за лечение на зависимости, споделя:

– Обикновено в началото на употребата на алкохол и наркотици, играта на хазарт, човек иска да бъде приет в някакъв кръг, приобщава се, подражава… Докато във финалната фаза, той често завършва сам в изолация в собствения си дом, пиейки или употребявайки наркотици. В повечето случаи идва един момент, в който хората, които употребяват нямат нужда да бъдат с някой друг.

КАТО ЧАСТ ОТ ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ COVID 19 СЕ ПРЕПОРЪЧВА ИЗОЛАЦИЯ ПО ДОМОВЕТЕ.

Александър Илиев от терапевтичен Център Жива за лечение на зависимости, коментира:

– Когато говорим за зависимост, за алкохолизъм, наркомания, хазартно поведение, дългият престой у дома с цел да се предпазим от Корона вируса се явява рисков в няколко посоки.

ИЗОЛАЦИЯТА СЪЗДАВА ЧУДЕСНИ ПРЕДПОСТАВКИ ЗА УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ У ДОМА. Хората започват да пият повече, да пушат марихуана, да взимат наркотици. Дали от скука, дали от страх за живота, за здравето,  несигурното бъдеще, замиращият бизнес, усложнените семейни отношения, всичко това са чудесни оправдания за зависимия да влезе в периоди на запой или злоупотреба с наркотици, да се отдаде на хазартни игри, интернет-връзки.
Това са също и предпоставки за много хора неусетно да тръгнат по пътя на болестта.

ИЗОЛАЦИЯТА УВЕЛИЧАВА ОПАСНОСТТА ДА ТЛАСНЕ КЪМ УПОТРЕБА  зависимите, които са в период на успешна ремисия. Тя наподобява твърде много усещанията от последните фази на употребата, когато зависимият пие и взима наркотици в самота и изолация, а споменът от старите навици може да събуди в алкохолика и наркомана желание за старото поведение.

Всичко това са рискове, с които хората, преминали успешен курс на лечение по специализирана терапевтична програма за лечение на зависимости успяват да се справят. Тук говорим за хора, които имат модел за възстановяване в ръцете си, който е свързан с осъзнаване на проблема. Това е психотерапевтичен модел за личностно израстване, изграждане на нови навици, който предполага трудностите да се използват, като предизвикателства. Това са хора, който знаят, че когато усетят слабост или изпитат трудност, не са сами и търсят комуникация с хора като тях, с които могат да  споделят и да намерят подкрепа.

Има хора, които се възстановяват от много време. Хора се възстановяват от края на 30-те години по модели за личностно развитие и израстване. След края на 30те години в глобален мащаб човечеството е претърпяло много бедствия и войни и много хора, които се възстановяват са били участници по един или друг начин в тези войни. Те могат да се справят точно толкова добре, колкото и всеки друг без да се завръщат към активна употреба.

Както много често съм казвал, хората, които се възстановяват знаят, че това което обръща колата са малките трудности. Ежедневните неща, които не се споделят и се трупат, а тези големи и тежки за всички ситуации са по-лесно преодолими.

Проблемът е за останалите, които използват ситуацията за да се отдадат на употреба като за последно. За тези, които в момента са в периоди на запой и е възможно изобщо да не знаят какво се случва около тях. Смятам, че като преминат седмиците или месеците на изолация, семействата на зависимите ще видят наистина какво се случва и ще забележат проблема в техните близки. Надявам се да потърсят помощ от специалисти за лечение в тази област, за да дадат шанс за нов живот на хората, които обичат.