Правят PCR тестове за COVID-19 в болница „Токуда” :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

PCR тестове за откриване на COVID-19 вече се правят в  „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, съобщиха от лечебното заведение.

Оттам препоръчват  тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар. Това се налага поради спецификата им и използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията и наличието на симптоми. 

PCR (Polymerase Chain Reaction) означава полимеразна верижна реакция. Този тест се приема за златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. Той е генетичен и открива вирусните частици, преди организмът да е изработил антитела, поясниха вирусолози.

Препоръчва се той да се направи на третия-петия ден след появата на симптоматиката. При липса на симптоми, изследването може да даде фалшиво отрицателен резултат, тъй като в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

Добре е повече хора с грипоподобна симптоматика също да се тестват, защото много млади хора изкарват по-леко вируса без да разберат, казаха лекари.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци, и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на лечебното зведение.  Резултатите се получават от  48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19 инфекцията. Те не могат да се използват за ранна диагностика. Организмът изработва антитела определено време след срещата с вируса, затова е необходимо да са минали около две-три седмици от заразяването, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е неговата бързина, тъй като резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже  преминала вече инфекция.

Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата. Тестът може да се направи и от венозна кръв, ако са назначени едновременно и други изследвания – например ПКК, CRP.

Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми – висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени.

За да се избегне струпване на хора, е препоръчително запазването на час за извършване на тест за Covid-19 на телефон: 02/ 403 4000

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 метър, докато изчакват  реда си.

Препоръчително е, също така, пациентите да проверяват своя резултат онлайн в платформата на Болница Токуда, където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.