Как да изстрелям имунната си система в 5 лесни стъпки?

1
190
Добави коментар
m_dimovaa
m_dimovaa

Студеното време и лошото качество на въздуха и тази зима си казаха думата! Изглежда, че из цяла България върлува грип и всеки, с който се заговорим кашлям, киха или се оплаква, че вкъщи всички са болни. Аптеките и лекарските кабинети се пукат по шевовете, докато из интернет се предлагат всякакви алтернативни варианти за засилване на имунната система. Огромна част от тях естествено неефективни, а понякога и опасни!

Какво да се прави, често предпочитаме лека на баба пред опита и познанията на лекари и фармацевти.

Има няколко съставки, с които бабите обаче не бъркат, а резултатите от научните изследвания са в тяхна полза.

Витамин С

Достатъчно е да погледнеш на бюрото на подсмърчащия си колега, за да видиш таблетките витамин С. От малки сме свикнали да се тъпчем с витамин С и цитрусови плодове, когато сме болни. Всъщност неслучайно витамин С се счита за царят на витамините. Това е един от най-мощните антиоксиданти в природата и различни научни изследвания демонстрират това.

Касис

Ако баба на село е гледала касис, със сигурност помниш сиропите, които ти е приготвяла. Задължително присъстващата фраза „Пий, много е полезно“, може би още кънти в ушите ти. Всъщност касисът наистина е много полезен. Касисът подпомага намаляването на нивата на простагландин в организма, което пък от своя страна подпомага адекватното функциониране на имунната система.

Прополис

Още при първите прокашляния или болка в гърлото, много хора тичат до аптеката за любимото спрейче за гърло с прополис. Леко йодният вкус на прополиса не може да бъде сбъркан. Реално прополисът се използва много преди баба да започне да бърка лекове. От времето на древен Египет, за да бъдем по-точни. Съвременната медицина пък е на мнение, че прополисът наистина действа като модулатор на имунната система и има противовъзпалителни и антивирусни свойства.

Панацея

Добре, де! Ехинацеята вероятно не е от най-популярните лекове на баба. Или поне не на бабите от нашите райони. Бабите на коренното население на Северна Америка обаче го използват при настинки и възпаления на дихателния тракт. Според науката ехинацеята може да бъде класифицирана като имуномодулатор, който има и мощен антимикробен ефект.

Ресвератрол

Баба може и да не е чувала за ресвератрол, но пък е наясно, че боровинките, малините и черниците са много полезни. Същото важи и за гроздето. Днес знаем, че тези плодове са богати на едно специфично вещество, наречено ресвератрол, което действа като мощен модулатор на имунната система.