Удължават извънредното положение до 13 май

2
598
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Премиерът Бойко Борисов изрази разбиране към общественото недоволство от мерките за борба с коронавируса, но подчерта, че всичко се прави в името на живота и здравето на хората

Министерският съвет предлага на Народното събрание срокът на обявеното извънредно положение (13 март-12 април) да бъде удължен до 13 май, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БНР.

Все още обаче не е ясно как парламентът ще гласува това решение, тъй като ден по-рано с положителен тест за коронавирус се оказа председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов (ДПС), което наложи прекратяване на пленарната работа и изследване на всички депутати заедно със служителите на институцията. 

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация“, се посочва в съобщението.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от ЕС/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно – заболелите в САЩ, изтъкват от „Дондуков“ 1.

Според ежедневната статистика на Световната здравна организация (СЗО) на Стария континент са повече от половината от общо над 823 хил. заразени към 1 април. Броят на починалите в световен мащаб пък надхвърли 40 хил., като в Европа са 3/4 от жертвите.

Италия продължава да е на второ място по брой установени случаи – 105 792, от които почти 12 430 с летален изход. Заразените в Испания също са близо 100 хил (94 417)., с повече от 8000 смъртни случая. Следва Германия с 67 366 вирусоносители, но под 1000 жертви (732), и Франция с 51 477 случая, от които над 3500 починали.

Според цитираните от кабинета данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като „умерен“ за общността и „много висок“ за рисковите групи от населението – хората над 60-годишна възраст и страдащите от хронични заболявания.

Рискът би се запазил като „умерен“ през следващите седмици единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните страни от ЕС, категорични са от „Дондуков“ 1. 

Проектът за решение беше внесен на правителственото заседание от здравния министър Кирил Ананиев, а премиерът Бойко Борисов отправи чрез „Фейсбук“ послание към българите, в което се казва:

„Уважаеми сънародници,

Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ. Светът в момента отчаяно търси ваксина срещу COVID-19, но до нейното разработване ни делят месеци.

Единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса е социалната дистанция. Тя налага всички тези сурови мерки, които предприемаме. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят.

Европа е най-засегнатият от новия коронавирус континент. В някои държави броят на болните ежедневно се увеличава в пъти. А най-застрашени – както от заразяване, така и от възникването на усложнения – са възрастните и хората с хронични заболявания.

Следим всичко, което се случва в другите държави – какви мерки предприемат, как лекуват хората, използвани тестове и т.н. Все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията. Вече приехме пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците.

Ще продължим да подкрепяме хората, като основен приоритет за нас ще останат пенсионерите и българските граждани в затруднено положение. Експертите от Европа казват, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет.

Натискът върху нашата система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация. Не може и не трябва да допускаме усилията, които всички българи положиха, да останат незавършени.

Затова правителството предлага на Народното събрание да удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 г.

Колкото и да е тежък моментът, сигурен съм, че българите за пореден път ще покажат своята сила, отговорност и дисциплина. Така ще се преборим с тази напаст и всички ще се върнем към обичайния ни начин на живот.

Впечатлен съм от героизма на всички лекари, сестри, санитари, медицински работници, полицаи, доброволци и всички други, които са на първа линия. Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно ще се справим!“