Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

2
162
Добави коментар
setlans
setlans

СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“, заяви министър-председателят на Япония Таро Асо.

Повод за това изказване на японският премиер е съучастието на Световната здравна организация в прикриването на тежестта на пандемията от коронавирус в Китай.

Позовавайки се на петиция, която вече събра почти 700 000 подписа, призоваваща за оставката на генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, Таро Асо също се включва в твърдението, че здравната организация е в съюз с Китай и не е успяла да спре пандемията, въпреки че е имала възможност.

„Хората смятат, че Световната здравна организация трябва да промени името си. Тя не трябва да се нарича така, а трябва да се преименува на Китайската здравна организация. Този апел наистина резонира с хората“, каза Асо.

„В началото, ако СЗО не беше настоявала пред света, че в Китай няма епидемия от пневмония, всички щяха да вземат предпазни мерки“, добави той, като отбеляза, че Тайван трябва да се изправи сам срещу коронавируса, защото е изключен от СЗО.

Изказването на японският премиер за СЗО

В нашата статия „Китай спря тестовете за COVID-19. Ето защо няма нови случаи на коронавирус в страната“, ние също разкрихме как СЗО подсилва китайската пропаганда, че епидемията от коронавирус е под контрол.

Дори ви показахме съобщение в Туитър от 14 януари на СЗО, което погрешно твърди, че вирусът не се предава от човек на човек, въпреки че това вече се е случвало през декември миналата година.

Освен това, през целият януари месец, СЗО засипваше Китай с похвали за „бързите“ и открити мерки, които властите предприели в отговор на COVID-19. Въпреки че китайските власти до последно мълчаха и започнаха да изчезват лекари, като Ай Фен, които се опитаха да предупредят света, че в Китай се случва нещо опасно.

Глобалната здравна организация също така многократно нареждаше на страните да не прилагат граничен контрол, който би могъл да спре разпространението на вируса.

Вместо това, организацията нареждаше да се спре „стигматизацията“ на китайците и да не се използва наименованието „китайски вирус“.

Ситуацията по света

1 милион са вече заразените с коронавирус по света, а жертвите са над 53 000.

Съединените щати отчитат най-високата смъртност за един ден от всички държави досега – близо 1200. Жертвите в страната са над 6000, а заразените са над 245 000.

Испания също отчете рекорден брой на смъртните случаи за един ден – 950. Общият брой на загиналите е почти 11 000. В Италия няма подобрение на ситуацията, там загиналите до момента са почти 14 000. До довечера обаче тези цифри ще се изменят рязко.

Общият брой на излекуваните от COVID-19 в света е 212 000.

Любопитно изказване направи днес австралийският главен медицински консултант Брендън Мърфи, който заяви, че е възможно заразените от коронавирус по света да са поне 10 милиона. Той обоснова твърдението си с факта, че в много страни има недостиг на тестове.

В България заразените до момента са 477, а загиналите 12.

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс