Тръгва мобилно приложение, чрез което всеки може да съобщава за състоянието си. Гледайте НА ЖИВО

1
117
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, шефът на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски и председателят на „Информационно обслужване“ представят национална информационна система за борба с COVID-19.

„Преди 10 дни млади момчета дойдоха при нас с предложение за система, която да улесни работата на щаба и да се включи всеки, който иска. Безплатно направиха това“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“ заяви, че е разработено приложение, което всеки може да реши да свали и да се включи в събирането на информацията, която ще е в помощ на всички. „Има регистър на всички и заболели лица, който се ползва от здравните власти и МВР. В системата са предвидени мноество интеграции с общините, РЗИ, гранична полиция и личните лекари, както и доброволците. Информацията, въведена веднъж, няма да се губи. Тя ще се прехвърля и към софтуер за анализи, който се ползва и в Южна Корея, Италия, Сингапур. Така, че гражданите получават информация, а държавата прави превантивни действия. Има и визуализация по георграфски карти. Гражданите могат да виждат и собствения си принос в обновяване на информацията“, заяви шефът на „Информационно обслужване“.

Пламен Цеков от компанията „Скел Фокус“, която е разработила софтуера, заяви, че денонощно са работили, като благодари и на доставчиците на мобилни услуги, които ще разпространят приложението и в понеделник то ще е достъпно.

„Всеки гражданин доброволно може да го свали, за да информира за своя здравен статус, така че да информира всички власти и те да могат превантивно да вземат отношение. Приложението събира и гео данни, така че щабът да може да прави анализи относно здравното обслужване и нуждата от карантина. Това е важен елемент, за да се знае къде са заразените, къде има легла и къде да се прати линейката“, заяви Цеков и отново подчерта, че даването на данни е на доброволен принцип.