Перфектните Домашни Понички

2
144
Добави коментар
yavkata
yavkata

Перфектните поничкиКръгли или пръстеновидни, сладки или солени прясно приготвените понички с хрупкава коричка са истинско вълшебство. С малко усилие всеки може да си ги приготви в домашни условия. Ще са ви необходими – резачка или тънкостенна стъклена чаша, хартиени салфетки или метална скара за отцеждане, поднос за сервиране.

Необходими Продукти

500 г фино бяло брашно, пресято
40 г прясна мая
250 мл прясно мляко, хладко
4 жълтъка
50 г краве масло, разтопено
1 ч.л. захар, щипка сол
олио за пържене
пудра захар за овалване

Начин на Приготвяне

Смесете маята с малко мляко, 1 ч.л. захар и щипка сол. Добавете останалото мляко и жълтъците. Сложете брашното в купа, направете кладенче и излейте вътре сместа с маята. Замесете тестото. След това завийте с кърпа купата и оставете на топло за около 1 час да втаса тестото (да увеличи двойно обема си). Извадете тестото от купата и го поставете на набрашнена повърхност и отново омесете. Разточете на пласт с дебелина 2 см. С резачка или със стъклена чаша изрежете кръгове. Ако искате поничките да са пръстеновидни с по-малка кргла формичка изрежете дупка в средата. Поставете ги да втасат върху намазана с олио повърхност, около 15 минути. Загрейте голямо количество олио в тенджерка или дълбок тиган. Олиото трябва да бъде много горещо, иначе поничките ще поемата много мазнина и ще станат много тежки и мазни. За да проверите дали се е загряло олиото пуснете голяма троха в съда – трябва да покафенее за 1 мин. Изпържете поничките по няколко наведнъж от всяка страна, докато покафенеят равномерно. Извадете ги и ги оставете върху салфетка или метална решетка за се отцедят от мазнината и леко да се охладят.

Оттам нататък избора е ваш – можете да ги напълните с пълнеж по ваш избор или само да ги оваляте в пудра захар или да ги ги потопите в глазура. Пълнежи за понички – различни видове мармалади и конфитюри, пасирани през фина цедка – яйчен крем, приготвен от 500 мл мляко, 1 ванилия, 3 жълтъка, 50 г пудра захар, 60 г брашно, 25 г краве масло. Млякото се сварява с ванилията. Отделно се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. Прибавя се брашното и към получената смес се сипва горещото мляко при непрекъснато разбъркване. Тенджерката се слага на огъня и се оставя да ври няколко минути като се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Накрая се слага маслото и се разбърква добре да се поеме. Кремът се оставя да леко да поизстине и с него се пълнят поничките. – течен шоколад, леко загрят на водна баня – солен пълнеж от извара, разбита с малко майонеза и подправена със сол, и черен пипер Сложете избрания пълнеж в сладкарски шприц с малък кръгъл накрайник и след това инжектирайте пълнежа в средата на поничките. Глазури – Най-лесно е да оваляте поничките в пудра захар или смес от пудра захар с канела или пудра захар с ванилия. Това най-лесно става като сложите захарта в голям хартиен или найлонов плик и пускате и разтръсквате поничките. – Друг вариант е захарна глазура – приготвена от 50 г краве масло, 2 с.л. лимонов сок, 700 г пудра захар и 60 мл вода. Сложете маслото, водата и лимоновия сок в тенджерка на тих огън. Добавете около 250 г пудра захар и след като кипне свалете от огъня и постепенно добавяйте останалата пудра захар, докато се образува гладка смес. В тази глазура, още докато е топла потопете поничките само от едната страна. – Шоколадова глазура – стопете