Италианският дизайнер на обувки Sergio Rossi почина от коронавирус

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Италианският дизайнер Sergio Rossi, който оформя света на обувната мода повече от 50 години, почина на 84-годишна възраст, съобщава немското издание WELT.de.

Според информацията, той е починал на 2 април вероятно от COVID-19. Причината за смъртта на дизайнера, основал една от най-известните италиански марки обувки през 1968 г., все още не е официално потвърдена.

Преди няколко дни е бил приет в болница в италианския град Чезена, което доведе до спекулации за инфекция с вируса, както съобщава списание WWD.

Рикардо Сакуто, главен изпълнителен директор на марката Sergio Rossi, говори пред списанието за живота и работата на дизайнера.

„За мен беше голямо удоволствие да се срещна с него. Той беше нашият духовен водач и днес е повече от всякога “, казва Сакуто.

Творбите на Sergio Rossi – включително най-известният модел: сандалът „Opanca“ – му донесоха колаборации с Versace, Dolce & Gabbana и Azzedine Alaïa при основаването на лейбъла.

Ето защо Sergio Rossi вдъхнови поколения млади дизайнери на обувки да бъдат по-смели и екстравагантни в бранша, включително сина си Gianvito Rossi. Той работи с бащата, докато компанията не бе продадена през 1999 г. на Gucci Group, която сега работи под името Kering.

Gianvito Rossi  продължи семейното наследство, като пусна своя собствена едноименна марка през 2007 година.

Това създаде третото поколение на семейната империя, защото бащата на Sergio Rossi пък е бил обущар и е живял със семейството си в добре известния обувен район на Сан Мауро Пасколи, където фабриките на фамилия Rossi работят и до днес. В своето изявление по повод кончината на дизайнера, Сакуто похвали пред всички членове на бизнеса делата на Rossi,  но и креативността и съпричастността, с които той разпознавал женските модни нужди и ги превръщал в свои дизайни. „Той обичаше жените и умееше да улови женствеността на една дама по уникален начин“, каза Сакуто. „Никога не е било преувеличено, винаги вкусно. Обувките бяха носими – той никога не беше доволен, докато не бяха перфектни. Не бяха аксесоари за него. Веднъж ми каза, че иска да създаде перфектната форма с подметка за крака на жената“, довършва Сакуто.