„Лудогорец“ намали заплатите с 30%. Клубът стартира мащабна антикризисна програма

1
114
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ръководството на лидера във футболното първенство у нас – „Лудогорец“, заяви, че играчите, треньорският щаб и мениджърският екип са се съгласили заплатите им да бъдат намалени с 30%.

Тази мярка е част от действията, които клубът ще предприеме, за да намали ефекта на задаващата се икономическа криза, свързана със световната пандемия от коронавирус. Заради разпространението на заразата, футболното първенство у нас е спряно, като по този начин клубовете не могат да разчитат на приходи от мачове.

В писмо до медиите, от „Лудогорец“ заявиха, че решението за намаляване на заплатите е било единодушно. По този начин са били избегнати съкращения на персонала в администрацията и детско-юношеската школа.

Също така разкриха, че в следващите месеци ще разчитат само и единствено на бюджета на клуба, а не на допълнително финансиране от собствениците Кирил и Георги Домусчиеви, тъй като такова би нарушило финансовия феърплей. Подготвителен лагер между двата сезона – настоящия и следващия, ще бъде проведен в България, а не в чужбина, както „орлите“ правеха до сега.

Ето и цялото съобщение от „Лудогорец“:

„Ръководството на ПФК „Лудогорец“ стартира мащабна антикризистна програма. Целта е да се намалят негативните последствия върху Клуба от социалната и икономическа криза, която предизвика пандемията от коронавирус. ПФК „Лудогорец“ също е потърпевш, тъй като оперативната дейност на Клуба е затруднена, а основни спонсори спират временно плащания по договори.

В контекста на удълженото до 13 май извънредно положение ръководството взе решение да разпусне футболистите от представителния отбор с цел изпълняване препоръките на Националния кризисен щаб и Медицинската комисия към БФС за опазване здравето на служителите, както и на техните семейства. Играчите ще имат право да пътуват до родните си места. Точната дата на завръщането им ще бъде определена след като стане ясна програмата и начинът на завършване на първенството. Те ще се готвят по индивидуални планове.

Вчера футболисти, треньори и мениджърски екип, без изключение, проявиха съпричастност към Клуба и си редуцираха заплатите с 30%, с което помогнаха усилията на ръководството да запази структурата без да има намаления на заплати и съкращения в администрацията, помощния персонал и детско-юношеската академия.

Като част от антикризистната програма ПФК „Лудогорец“ планира подготвителен лагер в България след завършване на първенството. Съобразно начинът на приключване на шампионата, треньорският щаб ще направи план, за да бъде готов отборът за евроучастието си.

На този етап ръководството възнамерява да се справи с кризата с възможностите на бюджета на Клуба, тъй като собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са ангажирани с преодоляване на последствията на кризата върху основните им бизнеси. Допълнителна тяхна помощ би нарушила и финансовия феърплей.

Ръководството на ПФК „Лудогорец“ благодари на футболистите и треньорите за партньорското отношение и проявената грижа за бъдещето на Клуба“.

„Лудогорец“ не е първият български клуб от елита, който намалява заплатите на футболистите си. Още в началото на извънредното положение, играчите на „Славия“ заявиха, че ще взимат по-малко за месеците, в които не играят.

Такава мярка беше наложена и в „Левски“, където се борят с финансови проблеми от месеци, след като промените в Закона за хазарта засегнаха основния спонсор на клуба.

В „Берое“ решиха част от сумата, с която са намалени заплатите, да бъде дарена на местната болница.