Октопод запържен във вино

6
213
Добави коментар
zlatko.dimitrov
zlatko.dimitrov

Октопод запържен във вино

Гръцка рецепта за октопод в червено вини, която се приготвя за около час, с предварително 3ч мариноване и е за 4 порции.
Необходими продукти за рецептата с октопод:
За марината на октопода:
400 мл. червено вино;200 гр. ябълков оцет;1 чушка чили;
Необходими продукти за октопода:
50 мл. зехтин;100 мл. червено вино;1 ч.л. мед;20 чери домати + допълнително за сервиране;фава, за сервиране;зален лук, нарязан на ситно;
Начин на приготвяне на октопода във вино:
Отрежете пипалата от октопода от горната част (качулката) и нарежете на 3 см парчета.За да приготвите маринатата: комбинирайте виното, ябълковия оцет и чили чушката (с отстранени семена) в купа.Добавете парченцата октопод и ги оставете да се мариноват поне 3 часа (още по-добре е 24ч).Когато са готови, ги извадете от маринатата и ги прехвърлете в тенджера.Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато пусне всичките си сокове и омекне. Не е необходимо да добавяте сол или вода.Когато можете лесно да пробиете октопода с вилица, го махнете от котлонаПоставете тиган на котлона и го оставете да стане много горещ.Добавете зехтина и парченцата октопод и сотирайте.Деглазирайте с виното и меда.Щом виното се изпари и сосът започне да се сгъстява, добавете чери доматите (нарязани наполовина) и сотирайте за още 1 минута.Сервирайте го веднага, заедно с раззядка от фава, чери домати и ситно нарязан пресен лук.

error: Не копирай !!