LEGO преминава към пластмаса от коноп

1
161
Добави коментар
kozzmen
kozzmen

LEGO ще премине към напълно обновена и екологична продукция с пластмаса от коноп до началото на 2030 година

LEGO иска да промени материала, който използва, за направата на своите конструктури, обичани от децата по целия свят. Понастоящем компанията използва пластмасова смола (акрилонитрил бутадиен стирен), но до 2030 г. иска да използва по-екологичен и по-рентабилен материал, според доклад на Plastics News. И този материал е конопена пластмаса.

Империята на играчките LEGO, вече над 57 години използва изцяло пластмаса в производството си. Но сега, гигантската датска компания за играчки инвестира милиони, за да се отърве от нея … До 2030 г. 60-те милиарда блока, които фирмата произвежда всяка година, ще бъдат заменени с коноп.

Алан Расмусен, ръководител на проекта в LEGO, каза пред Plastics News, че новият материал трябва да може да образува “тухли”, които да не се различават от действителните пластмасови тухлички, използвани в момента.

LEGOLIZE
“Трябва да намеря материал толкова добър, колкото този”, каза Расмусен. “Трябва да намеря материал, който ще бъде също толкова добър след 50 години, защото те се предават от поколение на поколение.” Allan Rasmussen, Project Manager at LEGO
Пластмаса от коноп

Конопът е известен със своето многообразно приложение в различни сфери – от медицината до строителството. Конопът може също така да бъде превърнат в биоразградима пластмаса, по устойчива отколкото е фибростъкло.

Самият Хенри Форд използва пластмаси от коноп, за направата на врати за автомобили си още през далечната 1941 год.

Петролната целулоза действа като градивен елемент за повечето пластмаси, използвани днес в света. Но пластмасите всъщност могат да бъдат направени от целулозата на много органични съединения, включително растения като коноп. Конопът е всъщност идеален основен материал за производството на пластмаса поради високото си съдържание на целулоза, което варира между 70 и 80%, според Hemp Plastics.

Конопът предлага икономична и за разлика от петролната пластмаса, конопената е биоразградима. За сравнение, стандартната бутилка вода от петрол-пластмаса се разгражда за период от 45 – 100 години.

Иновации от коноп

Забраната на канабиса е премахнала повече или по-малко индустриалния потенциал на конопа от десетилетия, но политическите и обществени реформи по света бавно започват да променят това.

LEGO използва повече от 6 000 тона пластмаса, за да прави своите блокчета всяка година. Това е много токсичен и небиоразградим материал. Конопът може да бъде рентабилен и екологично устойчив алтернативен материал, който LEGO търси.

Австралийска компания, наречена Zeoform, работи от няколко години за развитието на биоразградими технологии от коноп. Днес компанията претендира за нов тип много здрава пластмаса, изработена изцяло от коноп. Материалът може да се инжектира или издухва в безброй продукти, вариращи от бутони до сламки, мебели за дома, фризби. И дори блокове за играчки …

Възможностите са безкрайни с конопени пластмаси, смоли и биокомпозити. Практически всяка форма и предназначение могат да бъдат изпълнени от биокомпозитни пластмаси. Въпрос на време е да видим кога световните тенденции в медицината, козметиката и индустрията ще бъдат застъпени по-сериозно в България и дали ще успеем да се възползваме от потенциалът, с който разполагаме и така сериозно подценяваме.

Източник: cannabis-mag.com

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…