Препоръки при обзавеждане на дом с малка площ

7
283
Добави коментар
NickJ
NickJ

Ако ви предстои обзавеждане на дом с малка площ, то има някои трика, които ще ви помогнат да оптимизирате пространството и да постигнете желания комфорт.

Планирайте

Още преди да започнете същинския ремонт е нужно да си съставите план за действие. Решете какво ще е предназначението на всяко помещение в жилището, направете скица на стаите с точното разположение на мебелите и уредите в тях. Това е необходимо за да не се окаже, че сте предвидили твърде много вещи за малкото помещение и за да не се налага да правите импровизации в движение, което увеличава риска от грешки.

Бъдете минималисти

Помислете добре кои вещи са ви наистина нужни и кои – излишни. Независимо от площта на жилището, не е удачно то да бъде затрупано с мебели, аксесоари и сувенири, които отнемат от пространството и намаляват комфорта на обитаване. При обзавеждане на дом с малка площ, минимализмът е особено важен. Направете ревизия на вещите си, изхвърлете ненужните и помислите, за тези, които искате да закупите в бъдеще. Решете къде ще ги съхранявате и планирайте вида, размера и големината на мебелите, така че да няма нищо излишно.

Комбинирайте помещения

Най-голямата стая в жилището е подходяща за дневна зона, съчетана с кухня и трапезария. Много по-добре е тези три функционални зони да бъдат обединени в едно голямо помещение, отколкото в три отделни, които ще бъдат миниатюрни и тесни. Стените между тези стаи само ще усложняват придвижването в тях. Голямото помещение е просторно, по-светло и комфортно. Според формата и размера на стаята, изберете мебелите. Ако не държите на дивана, може да обзаведете дневната само с трапезна маса и столове или пейка и да предвидите малко канапе за релакс в единия ъгъл. Изберете компактна маса, най-добре разтегателна, за да може да осигурите по-голяма площ когато имате гости.

Заложете на мултифункционални мебели

Мебелите в малкото жилище трябва да са практични, компактни и стилни. Сгъваеми и разтегателни модели са най-удачни, също и такива, които предлагат допълнително място за съхранение. Примери за мултифункционални и практични мебели са: двуетажно легло в детската стая, падащо легло от стената в спалнята, пейка за сядане с ракла в антрето, разтегателен диван, табуретка с ракла и други.

Избягвайте обемни и масивни мебели, които отнемат от пространството.

Изберете подходящите цветове

Светлите, меки, пастелни нюанси са отличен избор за обзавеждане на дом с малка площ. Заложете на бяло, пясъчно жълто, бежово, светло синьо, мента, бледо пастелно лилаво, бледо розово. За пода изберете светло дърво или плочки в неутрален, светъл цвят – например бежово, сиво.

Оползотворете пространството

Ако живеете в малко жилище, намирането на място за всичките ви вещи, може да се окаже трудна задача. Огледайте неизползваемите ъгли и помислете за монтиране на етажерки. Вертикалното съхранение е особено удачно в малкото жилище. Направете секцията или кухненските шкафове до тавана и използвайте височината максимално.

Използвайте огледала

Колкото повече естествена светлина има в стаята, толкова по-голяма изглежда тя. Огледалата отразяват светлината и са един от най-ефектните методи за придаване на простор в малки, тесни и тъмни помещения. Може да заложите на мебели с огледални стени, да разположите голямо огледало в коридора или в единия ъгъл на дневната. Гланцираните повърхности, например на шкафове или на гърбът на кухнята, също отразяват светлината и придават усещане за простор.

Вижте още много идеи за жилища с малка площ и посетете онлайн магазин за обзавеждане GRANDecor.