Страшната сила на една повтаряща се трагедия

2
199
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Знаете ли, че веднъж на 100 години светът е опустошаван от пандемия? Да! Хиляди хора са ужасени, защото виждат как техни близки умират от коварни болести, а други си повтарят:

Земята си взима своята заслужена почивка.

Едва ли нашата планета би поискала да се отърве от нас, но със сигурност историта ни кара да мислим, че някой го иска. Ето и доказателствата! През 1720 г. – чума, през 1820 г. – епидемия от холера, и предпоследната пандемия е испанският грип от 1920 г. И сега това – коронавирус 2020.

Забелязвате ли нещо странно? Да, датите!

През 1720 г. има смъртоносна пандемия от бубонна чума. Започва в Марсилия, Франция, и по-късно е наречена „Голямата чума на Марсилия“. Според изследователите броят на смъртните случаи е около 100 000.

През 1820 г. възниква първата пандемия на холера, някъде в Азия. Сред държавите, които са били най-засегнати, са Индонезия, Тайланд и Филипините. Регистрирани са около 100 000 смъртни случая.

Официалният рекорд за най-смъртоносната пандемия в историята е испанският грип. За пръв път се появява през 1920 г. Той заразява около половин милиард души и убил 50 милиона.

И сега на 100-годишнината от най-смъртоносния испански грип човечеството е нападнато от друга пандемия – от смъртоносния коронавирус. Към днешна дата е отнел живота на повече от 80 хиляди души.

Сред всичките пандемии обаче трябва да споменем и едрата шарка, която за цялата си история е убила между 300-500 милиона души в своето 12 000-годишно съществуване.

И сега този сценарий ни кара да вярваме в прословутия израз„Историята се повтаря“. Да, историята се повтаря, просто под различни имена на коварните болести.