Обикновени хора, които промениха света

3
191
Добави коментар
jurnalbg
jurnalbg

Понякога хората, които променят света са съвсем случайни. Те може да са нашите съседи, домакини и сестри. Ето няколко такива:

Роза Паркс, която отказва да се премести от мястото си

Изморена и след работа, Роза се качва на автобус в Монтгомъри на 1 декември 1955 г. и с това остава завинаги в историята. Тя сяда на едно от предните места, а шофьорът на автобуса я принуждава да се премести най-отзад, за да седне бял човек. Роза отказва и е арестувана за неподчинение. Следва бойкот на линията автобуси, който е ключов момент в движението за човешки права през 60-те.

Мохамед Буазизи, които започнал революция

Уличният търговец Мохамед Буазизи нямал много големи мечти. Единственото, което искал е да събере достатъчно пари, за да си купи камион. През декември 2010 г. той се самозапалва и става символ на отчаянието и мъката на хората в Тунис. Неговата смърт стартира движението, което после сваля от власт диктатора Зин ал Абидин бен Али. Надигането на Тунис пък води до протести в Египет и Либия.

Ирена Сендлер, която освобождавала евреи в Полша

Когато нацистите нахлуват в Полша през 1939 г., 29-годишната Ирена носила на изплашените евреи храна и им предлагала убежище. Започнала да се представя за медицинска сестра, за да я пуснат във Варшавското гето и заедно с органезацията Зегота помага за освобождаването на около 3000 еврейчета. През 1943 г. тя е арестувана и измъчвана от нацистите, но отказва да даде каквато и да е информация.

Луис Гибс, която спасавя семейства от токсично натравяне

През 1970-те домакинята от Ниагара Фолс открива, че и двете ѝ деца са развили редки заболявания. По- късно открива, че много от съседите ѝ имат сериозни заболявания. След като научава, че тя и съседите ѝ живеят до 20 000 тона токсични отпадъци и въпреки това няма организация, която да се погрижи за тях, Луис прави своя. Благодарение на нея са евакуирани 800 семейства и започва почистването на местността. 

Всички можем да променим света.

Stay home!