Поглед върху камионите с водород

19
487
Добави коментар

Водородните горивни клетки безспорно са бъдещето на тежките камиони, но в момента, поради комбинация от фактори, това все още изглежда далечно.

Първите тежкотоварни камиони на Hyundai, работещи с водородни горивни клетки, ще бъдат пуснати в експлоатация през 2020 г. по пътищата на Швейцария, което ще бъде знаменателна дата за автомобилната индустрия в Европа.

Част от поръчката за 1600 камиона, които ще бъдат доставени между януари 2020 и 2025 г., ще бъдат отдадени под наем чрез Hyundai Hydrogen Mobility, консорциум от бензиностанции, логистични и транспортни компании, в първата вълна на новата смела визия на Европа – общ логистичен сектор клетъчно-задвижван.

Подпомаган от все по-тежките данъци и други финансови санкции върху дизеловите камиони, основният план на Hyundai е да изгради база за технологията в Европа, следвана от САЩ и други страни.

Гигантският южнокорейски производител, който от близо шест години реализира автомобили клетъчно-задвижвани, е пионер на технологията. Всъщност Hyundai…..