Посланик Херо Мустафа: Трябва да сте горди как България се справя с епидемията

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

“Трябва да бъдете много горди с вашата страна. Не само с отговора на правителството, но и с лекарите, полицаите, доброволците, фармацевтите, хората зад гишетата в супермаркетите. Трябва да сте много горди как вие като нация се справяте с кризата“, каза американският посланик у нас Херо Мустафа във видеоконференция с български журналисти днес.

Тя призова българите да останат усърдни и да продължат да спазват ограниченията.

“Смятам, че цялостното отражение на пандемията в България ще е по-малко отколкото на други места“, добави американският дипломат.

Тя оцени високо и работата на националния щаб и предприетите от правителството мерки.

“Искам да благодаря на хората от първата линия – лекари, сестри, полицаи, фармацевти, за всичко, което правят в помощ на българските граждани и гостите като нас“, каза посланик Мустафа.

“Нашите отношения са по-силни от всякога. Имаме истинско стратегическо партньорство, по което работим всеки ден“, добави тя.

САЩ помагат с директно финансиране и дарения

Американският дипломат съобщи, че САЩ подпомагат България в условията на пандемия по три направления. Американското правителство оказва финансова подкрепа за България. Работи се и с партньори, за да подкрепят заедно местните общности.

Друга форма на подкрепа оказват американските компании и неправителствени организации.

Посланик Мустафа припомни, че посолството заедно с фондация “Америка за България“ и Американската търговска камара в България обявиха фонда за помощ “Обединени срещу Covid 19” за подкрепа на местни общности, пострадали от кризата.

Вече са набрани 800 хиляди лева от дарения за подпомагане на болници, граждански организации и социални дейности. Крайният срок за кандидатстване по този инструмент приключва днес, но посланик Мустафа съобщи, че ще има поне още един кръг.

Желаещите да се запознаят с фонда и да кандидатстват могат да го направят тук.

Ще бъде осигурена подкрепа за българските доброволци. Избрани са 18 организации, които ще получат общо 50 хиляди лева. Това са местни програми, които осигуряват храна, защитно облекло, доброволци и помощ за хора с увреждания.

“Продължаваме да набираме средства“, каза посланик Мустафа.

6500 тестови комплекти

 

Тя съобщи, че САЩ са осигурили вече 6500 тестови комплекти за Националния център по заразни и паразитни болести и ВМА и се работи по доставката на допълнителни количества.

Посолството непрекъснато контактува с Министерството на здравеопазването, за да определят сфери, в които САЩ могат да помогнат.

Помощ от американски компании

Посланик Мустафа отчете и помощта, която оказват американски компании.

Американският бизнес у нас е осигурил безплатен софтуер, платформи за онлайн комуникация, подпомага болници с медицинско осигуряване, както и самите лекари.

“Кока Кола” е осигурила вода и безалкохолни напитки за медицинските специалисти на първа линия в 26 болници. “Макдондалдс” осигурява обяд и вечеря за медиците от “Пирогов“ и полицаи и бездомни. Освен това компанията е дарила 100 хиляди лева на “Пирогов“ и 50 хиляди на “Александровска болница“. Тази седмица ще дари още 100 хиляди лева и пет респиратора на български болници.

“Форд“ е осигурила десет превозни средства на болници.

“Контур Глобал Марица Изток 3“ е дарила 100 хиляди лева на фонда “Обединени срещу Covid 19”.

Дарения са направили и американските фармацевтични компании “Амджен“, “Абви“ “Пфайзер“, “Майлан“.

Помощ са оказали “Майкрософт“, “Сиско“, “Хюлет Пакард“ и много други.

“Ние сме заедно в това изпитание американци и българи. Заедно можем да ограничим разпространението на Covid-19. Заедно можем да подкрепим тези, които се нуждаят от помощ. Заедно ще се възстановим от тази криза и ще изградим още по-силни връзки между България и САЩ”, каза тя.

Студентската програма не е отменена

Посланик Херо Мустафа съобщи, че лятната програма “Работа и пътуване“, в рамките на която всяка година хиляди български студенти заминават в САЩ, не е отменена.

Засега стартът ѝ е отложен за 11 май.

“Има много фалшиви новини, че САЩ вече са решили да отменят програмата. Това не е вярно“, каза тя.

Посланичката обясни, че САЩ правят всичко възможно да запазят програмата и знаят колко е важна тя за младите хората в България.

loading…