Обучения с ваучери | Образователен център Хермес

3
226
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

На 01.04.2019 г., Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Операцията ще предостави възможност на заетите лица да получат нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности в съответствие с актуалните нужди на бизнеса. На 15 юни 2017 година стартира програма, „Една посока много възможности”, придобила известност като „Ваучери за заети лица“, по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Предоставя  Ви се възможността да придобиете ключови компетенции по чужди езици или дигитална компетентност и  професионална квалификация през следващите  няколко години. Програмата е наследник  на процедурите „Аз мога“ и „Аз мога повече“ от миналия програмен период на ОП „Развитие на човешките ресурси” .

       Целта е да се повиши квалификацията на заетите лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и са със средна или по – ниска степен на образование. 85% от разходите на обучението се финансират с евросредства, а 15 на сто са за сметка на обучаваното лице.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА В ПРОГРАМАТА ?

По време на новия прием право да подават заявления имат заети лица на трудов договор в предприятия извън държавната администрация, които са:

с придобита средна или по-ниска степен на образование (без ограничение във възрастта);
над 54 г. (навършили 55 г.) с висше образование.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери съгласно ПМС № 280/2015 г. Обучението по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици – КК 2 или дигитална компетентност – КК 4.

       Едно лице, в качеството си на заето лице, има право за периода на изпълнение на ОП Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 да премине само едно обучение по професионална квалификация с ваучер и само едно обучение по ключови компетентности с ваучер, като обучението по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици – КК 2 или дигитална компетентност – КК 4.

        Лицата могат да се включат последователно в курс за професионална квалификация и ключова компетентност и обратното, като за всяко следващо обучение следва да се подаде ново заявление. Не могат да се обучават едновременно в курс за професионално обучение и ключова компетентност.