Джин е добре, джин с аромат – още по-добре

4
254
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Консумацията на джин се превръща във все по-голямо удоволствие за любителите на тази класическа напитка, а основен принос за това е все по-широкото разнообразие от аромати. Ако сте редовни посетители на качествените барове или просто обичате да консумирате висококачествен алкохол у дома (#останисивкъщи), няма как да не сте го забелязали. На пазара вече се предлага джин с различен ароматен оттенък, включително вкусове като “печен маршмелоу”, “виолетов”, “черешов”, “сълзи на еднорог” и дори “лавандулов”, който променя цвета си при допир с тоник. Готино, нали?

А по всичко изглежда, че пазарът наистина е имал нужда от нещо подобно. Според статия, публикува в “Гардиън” през октомври 2019 година, пазарът на ароматен джин е отбелязал растеж със зашеметяващите 751% за само една година. Или както пишат от британския ежедневник – “баровете започнаха да приличат на магазини за играчки”. Да, най-вероятно става дума за ярките и грабващи окото цветове.

Даун Дейвис е онлайн търговец, който обаче е настроен предпазливо спрямо бум-а на ароматния алкохол. Според него, това може би не е добър знак за дестилериите. Той посочва: “Преди десетилетие наблюдавахме нещо подобно с ароматизираната водка. Когато ароматите започнат да доминират, това би могло да е сигнал за започващ срив. Брандовете трябва да бъдат внимателни да не разредят каталозите си със стотици различни вкусове”.

Но стига толкова песимизъм.

Статия в специализираното издание The Drinks Business от 2018 година посочва, че въпросната година е отбелязала рекорд в продажбата на джин във Великобритания. Само на Острова продажбата на джин е достигнала стойност от 2 милиарда паунда, а растежът спрямо предходната година е 41%. Данните потвърждават следното – ароматизираният джин е “отговорен” за повече от половината от този растеж през въпросните 12 месеца. Същевременно 3/4 от този растеж е благодарение на т.нар. розов джин, който се превръща в истински хит на пазара.

Майлс Бийл, изпълнителен директор на Wine and Spirit Trade Association, също е категоричен: растежът в продажбите е благодарение на решението на дестилериите да разнообразят каталозите си с нови и вълнуващи вкусове. “Джинът отново чупи рекорди на пазара, а основна причина за това са иновативно настроените дестилерии, които ни представиха множество вълнуващи ароматизирани рецепти.”

Материалът на “Гардиън” изтъква, че водеща причина за повишения интерес на консуматорите е именно усещането за нещо ново и непознато. В крайна сметка, виолетовият джин е по-удачен за снимки в Instagram, нали?

Това сякаш не се отразява толкова добре за стандартния джин, където растежът на продажбите е минимален или дори несъществуващ. “В зависимост от бранда, стандартният джин има малък или никакъв растеж. Клиентите са лоялни към напитката, но не и задължително към определен бранд”, казва още търговецът Даун Дейвис.

Няма нищо лошо да си традиционалист, разбира се. Но ние ви съветваме да пробвате колкото е възможно повече различни вкусове, защото не е ли именно това разковничето към един по-интересен живот? Следващият път заложете на джин боровинка или портокалов, а защо не и дюля? Звучи истински вълнуващо.