Българска софтуерна компания подкрепя международни научни проекти за борба с пандемията от COVID-19

1
159
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

Sirma AI предоставя своята семантична база GraphDB на организации, които изследват новия коронавирус

 

Българската софтуерна компания Sirma AI, осъществяваща дейност като Ontotext, обяви, че предоставя безплатно своята графова база GraphDB на медицински организации от целия свят, борещи се с пандемията от COVID-19. GraphDB е сред най-популярните семантични бази в световен мащаб. Тя се използва от фармацевтични гиганти като Astra Zeneca, едни от най-големите банки в САЩ, агенции за пазарна информация като Standard & Poor’s Global Platts, организации като Парламента на Великобритания, медийни издателства като BBC, и др.

 

Едно от най-големите предизвикателства пред научните организации, изследващи COVID-19, в момента е огромният обем данни, генерирани непрекъснато от различни източници. Графовата база GraphDB на българската софтуерна фирма решава именно този проблем, добавяйки структура и връзки между данните в този информационен поток чрез своята семантична технология.

 

Сред организациите, подкрепени от българския екип, е Mayo Clinic, която публикува проекта CORD-19-on-FHIR, обвързан с изучаването на COVID-19 и използва семантични връзки и семантични анотации, благодарение на българската технология. Друг значим проект в тази област, който се възползва от българската графова база, е Cochranе COVID-19 Study Register на международната медицинска организация Cochranе. Той представлява приложение за сравняване и управление на информация за вируса, което е базирано на българската семантична база.

 

Sirma AI е част от „Сирма Груп Холдинг“ АД, която през последните седмици представи редица софтуерни решения за борба с пандемията. Сред тях са дигиталният медицински картон Medrec:M, който съхранява всички медицински данни за дадено лице в удобно и сигурно мобилно приложение, Diabetes:M – едно от петте най-популярни приложения за диабетно болни в света и др. За да спести на диабетиците ходенето в болници в настоящата рискова ситуация, компанията предостави безплатно функционалности на Diabetes:M за отдалечено следене на здравословното им състояние от техните лекари по време на пандемията. Сирма има редица проекти в областта на електронното здравеопазване както у нас, така и в САЩ и други страни по света и е разпознаваем партньор в тази област.

 

Можете да научите повече за проектите, подкрепени от Sirma AI тук:

GraphDB Empowers Scientific Projects to Fight COVID-19 and Publish Knowledge Graphs