Богати на цинк, 5 супер храни

5
199
Добави коментар
Denizzle
Denizzle

Цинкът е един от елементите в човешкото тяло, отговарящ за поддържането на редица важни процеси. Той взима участие в растежа, храносмилането, има важна роля за нервната, репродуктивната и както имунната система.

Според някои проучвания на десетки учени, на всеки пети човек от планетата има дефицит на цинк доста. Занижени нива на цинга е характерно с косопад, загуба на вкус и обоняние, липса на апетит, чести инфекции и много други.

По данни на „MedlinePlus“, на възрастните жени минимум им трябват по 8 мг цинк на ден, а на мъжете – по 11 мг, за да бъдат здрави. Хубавото е ,че той може да се набави чрез добавки или чрез консумация на определени продукти.

1. Морски дарове

От разнообразието от морски дарове, което има по магазините, стридите съдържат винаги най-голямо количество цинк. В една сурова има около 5,5 мг, което се доближава до препоръчителното дневно количество при жените. Тези миди са изклюяително богати на витамин В12 и селен, които подсилват имунната система много кратно.

Раците и омарите са следващите морски продукти, които може да ядете, за да получите ударно количесто цинк.

Морските дарове винаги влизат в много здравословни диети, с които не само ще свалите излишните килограми, но и ще предпазите сърцето си, обясняват постояно специалисти пред „Harvard Health“.

2. Червено месо и пилешко

Говеждото, свинското и пилешкото месо не се препоръчват изобщо за консумация само заради това, че са пълни с протеини. Тях има съдържание на цинк. Така например в една порция месо от пасищни,тревоопасни животни има между 2,5 и 5 мг цинк, което се равнява на  20 и 50% от препоръчителния дневен прием.

Пилешкото и пуешкото също се нареждат в списъка с храните, богати на цинк.

3. Зеленчуци

Гъби, спанак, броколи, кейл, брюкселско зеле, къдраво зеле и чесън. Освен цинк, те съдържат жизненоважни за имунната система витамини и минерали. В суровите гъби,  има около 3% от препоръчителната дневна доза цинк.Тези зеленчуци са много полезни, защото са и нискокалорични.

Също така, те са отличен източник на витамин В или казано накратко рибофлавин. В зелето се съдържат витамините А, К, В6 и С, плюс калций, калий, мед и манган.

4. Бобови култури

Ако не ядете месо не се притеснявайте, някои растения също са богати на цинк. Бобови култури като нахут, леща и различните видове боб могат да се приготвят винаги по най-различен и чудесен начини. Например червеният и хумусът съдържат най-голямо количество от минерала.

В една малка купичка хумус може да има между 0,80 и 1,0 мг цинк. Междувременно консервите с нахут предлагат почти винаги около 19% от препоръчителния дневен приемна цинк, лещата – 11% (2,07 мг), а черният боб – 18% (1,93 мг).

5. Семена и ядки

Ако искате да сте сигурни, че приемате достатъчно цинк, може да си купите различни семена и ядки, които да похапвате по време на междинните си хранения. Например тиквените семки съдържат около 20% от количеството цинк, което трябва да приемате за деня.

Може също да хапвате още по-малка шепа кашу, фъстъци или овесени ядки с прясно мляко. В печеното кашу има приблизително 1,6 мг цинк.

Ако все още не сте опитвали чиа семената, сега ви е време да го направите изолацията заради пандемията е идеалното време за това. Накиснете една лъжица във вода или кисело мляко, като след 3-4 часа може да я консумирате директно.

#Още

Откакво се понижава нивата на цинк в организма ни ?

Нездравословното хранене, голям прием на храни богато на въглехидрати.

Консумация на алкохол

Напредването на възраста

При бременост и кърмене

Диабет и други подобни заболявания