Истината за SEO и недоволните клиенти

4
187
Добави коментар
seoslav
seoslav

Казвам се Славчо Панов и повече от 10 години се занимавам със SEO. През годините съм се нагледал на какво ли не – възходи и падения на бранша, тотална промяна на правилата и големи спекулации.

Реших да напиша тази статия, не с цел да обидя някой, ами за да може и двете страни да добият повече информация, благодарение на която да се хвърли светлина, водеща към истината.

А каква е истината, кой е виновен, защо има недоволни клиенти, винаги ли фирмите изпълняват това, което обещаят…?

Опитал съм се да систематизирам, какви биха могли да са причините, поради които даден клиент да остане недоволен от някоя seo компания:

И за да не започвам с лошо към клиента, нека първата причина да е – фирмата е виновна.

Сериозните компании изразходват понякога доста средства за обучение на своите кадри. При това положение, те грешат ли? „Който е безгрешен, нека пръв да хвърли камъка” е казал Христос. Да, няма безгрешни хора. Дори и най-големите и най-сериозните грешат. Случва се рядко, но се случва.

И сега ГОЛЯМАТА БОМБА – знам, говорил съм с хора, които са силно недоволни от всички български seo фирми, които се ранкват на първа страница, в това число сме и ние. За всички първенци познавам поне по един недоволен клиент от тях (нас).

Е, явно се случва. Сега въпроса е, как да се поучим от това, да разберем какви са причините и да не го допускаме повече.

Съвсем друг е въпросът, когато става дума за някоя малка фирмичка, в която обикновено работи само един човек – нейния собственик. Не си го измислям, казвам го, защото много пъти съм го виждал. В нашия бранш има достатъчно такива. Те предлагат всичко – seo, изработка на сайтове, мобилни приложения (по-рядко), уеб дизайн (това дори не е съвсем ясно какво е точно) и маркетингови стратегии J

Но, нека да се върнем към оптимизаторите и да се захванем само с всички, които предлагат seo – оптимизация на сайтове за търсачки и в частност Google. Това е една млада професия на около двайсетина години. 1997 година за първи път на конференция в САЩ се споменава термина Search Engines Optimization, в контекст, че вече има достатъчно уебсайтове, пък няма никаква система, която да ги подрежда (ранква).

В началото на двадесет и първи век, seo правилата са едни, сега са съвсем други. Толкова са различни, че дори ако се оптимизират сайтове по старите изисквания, то това много бързо ще доведе до сериозни наказания.

Пиша ги тези неща, за да стигна до тук, че (за съжаление) има оптимизатори, които все още ползват старите техники за seo и смело продължават да го предлагат като услуга. Познавам такива, от мен няма да разберете кои са (не ги знам всичките), все пак има и някаква професионална етика и колегиалност, но пък по-силната ми етика ме кара да напиша този материал. Някои от тези „колеги” са толкова силно заблудени, че дори нямат представа, че са такива…

Неспазване на срока по вина на клиента

Това е една прилично често срещана причина, поради която компаниите не успяват да постигнат добрите резултати, които са обещали и клиентите остават недоволни.

В самото начало, когато фирма и клиент се опознават още и решават, че ще работят заедно, всичко изглежда наред. Стискат си ръцете, подписват договорите, сроковете са ясни. Но, в един прекрасен момент, след втория, третия или след петия месец, клиента изведнъж казва:

нищо не става, ако след 2 месеца не са се получили резултатите, които ми обещахте, ще приключим работа. Аз нямам десетки хиляди левове да раздавам….

Мисля, че в този случай няма нужда от повече коментари…

Носи ли някаква вина Google?

Нито една уважаваща себе си seo компания не би се подписала под обещание за конкретни позиции. Защо? Защото това не зависи от нея – зависи от Гугъл. А те имат стотици ранкинг фактори и колкото и да не ви се вярва – никъде не са ги оповестили. Да, имат публикации, в които дават насоки и добри практики, но толкова…

Добрите оптимизатори често правят опити, четат своите колеги, задават въпроси към хората в Гугъл, определени да им отговарят, посещават семинари и конференции. Ограмотяват се постоянно (професията е силно динамична).

И въпреки това, въпреки анонсите на търсачката за пускане на големи ъпдейти от тяхна страна, няма как да сме абсолютно сигурни какво точно следва, какво ще изумуват, как и в кой момент това силно (или слабо) ще повлияе на ранкирането на клиентския сайт.

Като се случи нещо такова (най-добре е от самото начало клиента да бъде запознат с тази възможност), може да се наложи добавянето на допълнителен срок за изпълнение на обещаните (прогнозни) резултати.

Много неудобен клиент, силно пречещ на работата

Имали сме такъв клиент и за краткия ни съвместен момент, той се обади над 20 пъти и написа още толкова имейла, за да попита до къде сме стигнали с работата и дали вече има някакви минимални резултати.

И ставаше дума за 2 дни работа, които бяха първите ни и последни съвместни, работни дни.

След това го пое наш колега, който въпреки че знаеше нашата история с него, мислеше че ще съумее да се справи. Съвсем скоро ми се обади и каза, че са се разделили…

Понякога просто не се получава…

Инатлив и неслушащ клиент, който си прави каквото си е решил

И такива клиенти сме имали, но един силно се открояваше – Жоро. Той беше обиколил всички колеги, познаваше ги добре, знаеше кой какво прави, ядосваше се, че не му вдигат телефона и винаги казваше за себе си:

Ж: Аз съм най-добрия оптимизатор!
Аз: Е добре де, защо тогава ни търсиш?
Ж: Защото, както знаеш, си имам друга работа и нямам време да върша и вашата.
Аз: А защо всички те избягват и не искат да работят с теб?
Ж: Ами може би се притесняват, защото знаят, че съм най-добрия оптимизатор….

Няма да навлизам в детайли, но той наистина не слушаше нищо и правеше невероятни глупости, които понякога за момент даваха добри резултати.  Но, в крайна сметка сайтовете му бяха силно наказани и изпаднаха назад!

Нереалистични очаквания от клиента и не добро разяснение от страна на фирмата

Вчера (когато пишех тези редове) имахме запитване от американска Loan (заеми) компания. Сравнително нов сайт, почти без линкове, нямаше бранд и беше написал, че желае да се позиционира в топ 3 по тези 100 ключови фрази, които ни беше изпратил…

Освен всичко друго, сайта беше направен изключително лошо, имаше десетки еднакви страници, с подобно съдържание, но за различен щат…

Реших лично аз да отговоря на имейла и написах че, бихме се заели само срещу 10 000 долара месечно и то при минимум 3 годишен договор, като изрично споменах, че ще искам те да се съгласят с всичките ни промени, които предложим по самия сайт (дори смятах да направим нов).

Те също се постараха и ми отговориха, като официално ме обявиха за луд….

Доста често получаваме запитвания, които изглеждат уж сериозно, но в крайна сметка се оказва, че хората искат много бързо и почти без пари да се наложат в силно конкурентен бранш и да започнат да изкарват по много пари. Е, това няма как да стане по този начин, съжалявам!

И вместо заключение, в полза на клиентите

Всеки човек си прави някакви планове, но често става точно обратното на тези планове или пък нещо съвсем различно…

Да, можем да си помогнем сами, за да ни помогне и Бог. За целта е необходимо да се вземе правилно решение в определена ситуация.

Как да сте 100% сигурни, че ще изберете правилната seo компания за вас? Няма как. Но може да направите всичко, което зависи от вас. Можете да проверите дали наистина е сериозна тази фирма – разгледайте тяхното портфолио, вижте дали техния сайт се класира на 1-ва страница по това, което предлагат. Все пак „seo оптимизацията” е една конкурентна ниша, наситена с кадърни професионалисти, а първенците са успели да „преборят” своите колеги. Това не е най-силния фактор, но е добра предпоставка.

Бихте могли да попитате за препоръки, да проверите в интернет за отрицателни отзиви. Направете си реален контакт с тях. Поговорете, помолете ги да ви обяснят всичко, така че да го разберете. Споделете им вашите тревоги и амбиции.

Успех!

Славчо Панов – съосновател и seo експерт в WebsiteDesign

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…