Колко тежи твоето сърце*?

3
205
Добави коментар
ByeVas
ByeVas

Според египетските вярвания съдът за душата се води от върховния бог Озирис.

Озирис е наблюдател на процеса. По време на съда там са още Тот, Анубис, чудовището Аммут (Аммит) и други египетски божества, наброяващи общо 42.

От едната страна на везните на правосъдието се поставя сърцето на покойника, а от другата страна стои Перото на истината (щраусово перо), което принадлежи на богинята на правосъдието – Ма’ат. Ако се окаже, че сърцето тежи повече от перото, се смята, че човекът приживе е извършил много грехове. В този случай Аммут – Сърцеядецът – поглъща греховното сърце и душата на покойника бива лишена от живот в отвъдното. В случай, че сърцето не натежи повече от перото, покойникът бива приет в царството на Озирис.

Аммут е женски демон или богиня с тяло на лъв, хипопотам и крокодил.

By Jeff Dahl – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3364645

Какво означава това?

Едва ли някой вярва, че едно щраусово перо може да тежи колкото едно сърце. Очевидно е, че онова, което натежава, са греховете и злините, които човек е извършил през живота си.

Много ми харесва сравнението на тежестта на греховете с теглото на щраусово перо. Изключително е поетично и в същото време представлява един непостижим стремеж към това да бъдем по-добри с хората около себе си.

Желая на всички, които четат това, да им е леко на сърцето и да не го усещат по-тежко от щраусово перо.

***

Тъй като древноегипетският ритуал по „претеглянето“ на човешкото сърце е много интересен, ще се върнем отново на него в последващ материал.

* Сърцето на възрастен човек тежи между 250 и 300 г и, както е известно, е с приблизителните размери на юмрук: 12 см дължина, 8 см широчина и 6 см дебелина.

Heart Max ни е любим заради състава си:

*Масло от чесън – 10 мг *L-карнитин фумарат – 250 мг *L-таурин – 200 мг *Коензим Q10 – 60 мг *Алфа липоева киселина – 100 мг *Цитрусови биофлавоноиди – 10 мг *Екстракт от ципа на грозде – 50 мг *Ликопен – 10 мг *Концентрат от рибено масло – 800 мг *Хром – 1 мкг