Как да се справим със задържането на вода в тялото

1
150
Добави коментар

Водата е от съществено значение за здравето и доброто физическо състояние на всеки човек. Както знаем, организмът не може да функционира успешно без прием на вода, но често тялото не успява да се справи с излишните течности и това води до физически неразположения и влошено здравословно състояние. Подуването на корема, стъпалата и глезените, подпухналото лице, промяната на телесното тегло и образуването на целулит са само част от признаците, които подсказват за задържането на вода в тялото. В допълнение тези проблеми могат да се задълбочат от хормонални изменения и нарушения в естествения ритъм на живот.

Един признак за задържането на вода в тялото е когато се стремим да се храним правилно, но не сваляме излишните килограми. Обикновено основни причини за задържането на вода са заседналият начин на живот, недостатъчната физическа активност и неправилно балансираната диета. Съществуват няколко основни принципа, чието спазване подпомага отделянето на излишните течности от тялото, което от своя страна води до по-добро здраве и външен вид. Предлагаме ви да изпробвате нашите съвети, за да се уверите.

Намалете консумацията на сол

Най-лесната стъпка за премахване на вода в тялото е ограничаване на консумацията на сол. Когато основно се консумират храни, богати на натрий, се задържа голямо количество вода в организма, защото тялото трябва да поддържа баланса на натрий и вода, за да функционира правилно. Затова най-ефективният начин да се справите с този проблем е като намалите солта или дори напълно да я изключите от своето меню. Обикновено това е доста трудно, защото тя присъства в голямо количество в повечето преработени храни. Въпреки това всички плодове и зеленчуци, ядки и семена са с много ниско съдържание на натрий и са идеалният заместител на консервираните и замразените ястия. Ако сте в добро здраве, препоръчително е да консумирате около 2-3 грама сол на ден, което се равнява на една чаена лъжичка.

Приемайте повече вода

Противно на очакванията, трябва да се приема повече вода, за да може нивото на течности в организма да бъде балансирано. Водата е необходима за снабдяване на тялото с необходимите хранителни вещества, за постигане на енергия и сила. Когато то е дехидратирано, организмът започва да складира вода и съответно да задържа повече течности. Два литра вода на ден са напълно достатъчни, за да подобрите състоянието на кожата си и на целия организъм. Може да комбинирате със зелен чай без подсладители, за да се справите със задържането на течности в организма. Препоръчително е обаче да се избягват кофеиновите и газираните напитки в големи количества, както и алкохолът, когато е налице задържане на вода в тялото.

Правете повече упражнения

Физическата активност стимулира кръвообращението и предотвратява задържането на вода в организма. Продължителното обездвижване е предпоставка за подуване и отоци в тялото. Добавянето на кратка тренировка към ежедневния план за деня ще ви помогне да изхвърлите по естествен начин излишното количество вода. Ходенето пеш, изкачването и слизането по стълби вместо с асансьор, както и сутрешната загрявка ще редуцират натрупаните излишни течности особено в долните крайници. Когато работите по 8 часа на ден, не е достатъчно да се раздвижвате само в обедната почивка. Разпределете времето, прекарано в изправено, седнало и легнало положение, и го планирайте така, че да имате време и за кратка физическа активност.

Наблегнете на протеиновите храни

Протеините подпомагат осъществяването на двигателната функция и насърчават тялото да премахва всички токсини и излишни течности. Затова е препоръчително да добавяте протеин към основното или междинното хранене. Когато има недостиг на белтъчини в тялото, обикновено се наблюдава подуване и особено характерно задържане на вода в областта на корема. Ако спазвате диета, обърнете сериозно внимание на протеиновия прием. Храните, богати на белтъчини, са яйцата, домашното месо, всякакъв вид риба и бобовите култури. Имайте предвид също, че когато тренирате у дома, трябва да сте приели необходимото количество хранителни вещества, в противен случай тялото ще прибегне до резервен вариант и ще използва протеин от мускулите. Този процес може да доведе до дехидратация и задържане на вода.

Елиминирайте стреса

Негативните преживявания и емоции предизвикват някои нервни и хормонални реакции, вследствие на което надбъбречните жлези започват да отделят хормоните адреналин и кортизол. Повишеното количество на кортизол в тялото обаче увеличава задържането на вода в тялото и може да причини подпухналост на лицето и увеличаване на теглото. С практикуването на дихателни техники и йога упражнения в домашни условия бихте могли да регулирате стреса и да отпускате ежедневното своето тяло.

Балансираната диета, упражненията и приемът на много вода ще подпомогнат процеса на премахване на излишните течности от тялото. Но това е само едно временно решение на проблема. За дългосрочен ефект ви съветваме да въведете и някои здравословни промени в начина си на живот, за да премахнете токсините и да се радвате на силен и здрав организъм.

Последни публикации в блога

Водата е от съществено значение за здравето и доброто физическо състояние на всеки човек. Както знаем, организмът не може да функционира успешно без прием на вода, но често тялото не успява да се В ситуацията на извънредно положение и несигурност е напълно естествено нивото на стрес да се повиши. Ежедневният ни ритъм на живот драстично се променя. Вече работим предимно от вкъщи, ограничаваме напълно социалните си Пролетта е сезонът, през който природата се събужда и възвръща своите сили. Това е и най-подходящото време да пречистим тялото си от натрупаните през зимата токсини и мазнини, както и да възвърнем баланса Изминава и поредният ден, в който сме затворени у дома. Обичайно прекарваме времето си в леглото, на дивана или на бюрото пред компютъра. Движим се все по-малко и това води до отпадналост, липса През последните седмици много от нас работят от дома и поради извънредната ситуация напълно ограничихме контактите си с външния свят. Забравихме за ежедневните срещи с колеги и приятели, спортните развлечения след работа и В условията на настъпващия коронавирус и нарастващата заплаха за здравето ни едно от първите неща, които трябва да предприемем, е да засилим имунната система. И макар че разполагаме само с органичен набор от Броени седмици остават до края на зимата. Вече сме готови да изпратим студеното време и да се впуснем към следващо голямо приключение. Несъмнено някой екзотичен индонезийски плаж ще бъде прекрасна дестинация за нашето Още от часовете в училище знаем, че сутрешната гимнастика ни ободрява и ни подготвя за предстоящите предизвикателства през деня. Много хора продължават да спазват този полезен ритуал, без да се притесняват от ранното Грижите за здравето включват правилно хранене, редовно спортуване и здравословни навици, които ежедневно се следват. Понякога тялото ни изпраща сигнали, че има проблеми, а най-често те са свързани със защитни функции на организма.