твоят Бизнес – списание за предприемчивите българи

2
105
Добави коментар

Пазаруването онлайн обаче може да бъде и натоварващо. Как да разберете кои уебсайтове са легитимни? А как да запазите данните на картата си? Наистина ли е толкова безопасно? И струва ли си да създадете акаунт за онлайн пазаруване, за да завършите покупката си или това ще доведе до милиони спам имейли във вашата електронна поща? Visa състави удобно ръководство с цел да се ориентирате безопасно в многобройните начини за онлайн пазаруване.

Стъпка 1 – Намиране на правилния уебсайт и продукт

Може би най-трудната част е да знаеш откъде да започнеш. Най-лесният начин е просто да въведете магазина или продукта, който търсите, в лентата за търсене. След това трябва да получите най-уместните резултати, върху които можете да кликнете.

Освен това много търсачки имат и удобна функция за пазаруване, която директно се свързва с онлайн магазините, където  се продава желаният от вас продукт. Не само можете да сравните цените в търсенето, но понякога можете да видите как са оценени от потребителите за тяхното обслужване.

Съвет: Уверете се, че уеб сайтовете, които сте избрали да посетите за онлайн пазаруване, са защитени. Ако търсите по-реномирани марки, вероятно сайтът им е по-сигурен. Препоръчваме също да проверите дали в лентата за търсене има икона „катинар“ и дали адресът на уебсайта започва с HTTPS („S“ означава, че е „защитен“!). Освен това проверете дали името на уеб страницата не съдържа правописни грешки или странни знаци.

Стъпка 2 – Добавяне на продукт в кошницата ви

Ето че свършихте по-трудната работа и намерихте търсения продукт. От тук можете да изберете количеството, цвета или размера, след което да добавите продукта в кошницата си. Понякога закупуването на няколко артикула или инвестирането в абонамент може да намали разходите ви за доставка. Заслужава си да проучите дали ще се нуждаете редовно от тези елементи.

Съвет: Ако сте насочили вниманието си към даден артикул, но не сте готови да закупите, много сайтове предлагат функции „списък с желания“ или „списък“, които ви позволяват да записвате желаните продукти за пазаруване по-късно.

Стъпка 3 – Завършване на покупката ви и плащане

След като добавите артикула в кошницата си, можете да преминете към плащането. В зависимост от сайта може да се наложи да настроите акаунт, като използвате имейла си. Това е полезно за редовни покупки, като например хранителни стоки, тъй като можете да съхранявате данните си за карта и адрес за по-бърза регистрация при следващия път, когато купувате онлайн. На този етап сайтът ще ви преведе през стъпките за плащане.

Съвет: В някои магазини можете да използвате плащания с едно кликване, което означава, че просто трябва да го настроите на тази опция, да докажете, че сте притежателя на карта и след това можете да пазарувате онлайн лесно, без да е необходимо да въвеждате данните на картата си всеки път

Стъпка 4 – Платете безопасно

Когато плащате в онлайн магазин за първи път, ще трябва да въведете номера на вашата карта, датата на изтичане на картата, както и CCV код, който обикновено се намира на гърба на вашата карта и често се състои от три цифри. Може да се наложи да въведете адрес си или просто пощенския код, което е допълнителен начин, по който вашата банка може да провери дали Вие извършвате покупката.

Като допълнителна мярка за сигурност е възможно да се наложи да направите допълнителна стъпка при завършване на поръчката, когато плащате с картата си. Това се нарича двуфакторно удостоверяване и означава, че вашата банка изисква допълнителна информация, за да идентифицира, че правилният притежател на карта прави покупка. Не е необходимо да изтегляте нищо, да инсталирате софтуер или да се регистрирате и ще бъдете ръководени през този процес.

Плащането онлайн трябва да създава чувството за безопасност и сигурност. Повечето сайтове приемат плащане с дебитни и кредитни карти, като вашата Visa карта. Visa и вашите банки работят усилено, за да защитят плащанията ви и използват множество слоеве за защита, за да предотвратят измами, да защитят вашите данни и да ви помогнат да получите парите си обратно, ако някой използва картата ви без вашето разрешение.

Съвет: Добре е редовно да проверявате профила си и да сте запознати с последните си трансакции. Някои приложения за мобилно банкиране дори ви позволяват да се регистрирате за сигнали всеки път, когато е извършено плащане по вашия акаунт. По този начин, ако забележите измамно плащане, може да се възползвате от политиката на Visa за „връщане на сумата“, за да си върнете парите.

Стъпка 5 – Получаване на доставката

Някои магазини ви дават възможност да резервирате слот за доставка, докато други ще ви изпратят имейл или съобщение, когато вашата поръчка е изпратена към вас. Трудно е компаниите за доставка да гарантират доставката ви в определен момент, но много от тях сега осигуряват времеви прозорец или възможност да проследявате вашата поръчка, което означава, че можете да планирате деня си. Когато е дадена възможността да изберете час или период, винаги се опитвайте да изберете интервал от време, когато някой е у дома, за да получи пратката.

Съвет: Преди да направите поръчката, разгледайте правилата за връщане на стоки в магазините. Много онлайн магазини ще ви позволят да върнете артикул, ако не сте доволни от него, а някои дори предлагат безплатно връщане.