Тенденциозните атаки срещу Илон Мъск

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илон Мъск

12 май 2020 г. 16:30 ч.

Светослав Александров. През последните няколко дни редица общественици и журналисти се трудиха неуморно, за да изградят един образ на Илон Мъск като на човек, който изобщо не се интересува от здравето на работниците си. Всичко това – заради опитите му да възобнови работния процес на Тесла. 

Мъск безспорно не е ангел и често пъти става известен със своята избухливост, но внимателен прочит на възникналата ситуация разкрива, че истината е доста по-комплексна, а политическата обстановка в САЩ е много по-нюансирана и е трудно да я разберем от България. Не че и американците я разбират, съдейки от прибързаните и емоционалните реакции срещу Мъск. 

Така че, ако искаме да си създадем обосновано мнение, трябва да имаме предвид следните факти: 

Първо, ние трябва да имаме предвид, че Мъск има много врагове. Това е очаквано, защото авангардните проекти на предприемача водят до революции и промени, които дразнят мнозина. Достатъчно е да споменем колко интереси засяга – със своите възвръщаеми и евтини космически ракети той не се харесва както на руснаците, от които им отмъкна пазара под носа, така и на старите аерокосмически гиганти. Понастоящем Мъск провежда най-много космически полети от всички в цял свят – и мнозина имат интерес това да не е така. Даже част от астрономите, които би следвало да са негови съюзници в усвояването на Марс и Слънчевата система, го ненавиждат, защото спътниците на Старлинк пречат на част от наблюденията. Същото може да се каже и за Тесла, макар и може би в по-малка степен. Стари автомобилни предприятия и енергийни компании не са щастливи от популярността на електромобилите. 

Второ, Илон Мъск има пълното право да недоволства, ако затварянето и карантинирането се отразява на бизнеса му – доколкото всеки предприемач има право да недоволства, ако фирмите му са засегнати и работниците нямат работа. Тук е уместно да напомня, че се умира не само от болести, а и от глад. 

Трето, Илон Мъск има пълното право да се чувства прецакан – особено ако други компании, например Дженерал Мотърс и Форд, повторно отварят след карантината. И особено ако журналистите и обществениците се правят, че няма нищо нередно в подобен двоен стандарт. Мъск има пълното право да се чувства прецакан, ако щатът Калифорния му разрешава да работи, а окръгът Аламида – не. Особено ако предприемачът е прав, че Скот Хагъртли, което е официалното длъжностно лице на Аламида, изтъква причини за затварянето на Тесла, каквито не са свързани със здравеопазването.

Четвърто, Илон Мъск е предприел мерки за съхраняването на здравето на работниците си – той вече има опит с повторното отваряне на Тесла в Китай, а на страниците на компанията има публикуван подробен 37-страничен протокол как да се осигури безопасната работа на фона на социална дистанция. 

Пето, никой не заслужава да бъде напсуван в публичното пространство от политик, демократично избран от народа. Но именно това се случи, когато Лорина Гонзалес от Демократическата партия на САЩ написа в Туитър „F*ck Elon Musk“. Проверка на уебсайта Тесларати показва, че същата тази Гонзалес е получила финанси от енергийния гигант Шеврон. 

Шесто, CNN поведе безпрецедентна кампания срещу Мъск по отношение на неговите дарения на респиратори. Медията публикува материал, в който се твърди, че болниците не са получили никакви респиратори, въпреки посвещението на Мъск да им изпрати такива. В отговор на това Мъск написа опровержение, в което подчерта, че е изпратил точно такива уреди, за каквито е получил заявки. Сайтът Тесларати отново се включва с коментар, че дарените от Мъск прибори BiBAP и CPAP са незаменими при лечението на болни от коронавирус, които не се намират в критично състояние и че лесно могат да бъдат преобразувани в респиратори за работа с пациенти в критично състояние. Тесла започна също така да доставя респиратори за работа с пациенти в критично състояние, създадени от части на Model 3. Така журналистическите внушения, че Мъск не си изпълнява обещанията, остават безпочвени.

За съжаление Илон Мъск е избухлив и няма навика да отговаря достойно на обидите, които се отправят по негов адрес. Тук е коректно да напомня печалната случка, когато протичаше спасяването на заседналите в тайландска пещера деца през 2018-та, при която Мъск нарече пещерняка Върн Ънсуърт с думата „педофил“. Враговете на Мъск използваха случая да го изкарат абсолютен злодей задето е нападнал невинния Ънсуърт. И мнозина забравиха, че Ънсуърт първи започна с нападките и подигравките, когато каза на Мъск „да си завре подводницата там, където го боли“. Остана забравен фактът, че беше отправена покана към Мъск да помогне на спасителите и че неговият екип бе в тясна връзка с тях. 

Горещата глава и липсата на дипломатически умения безспорно пречат на Мъск и той усвоява уроците по трудния начин. Да, срещу него се води кампания – при това мръсна кампания, в която участват много засегнати страни. Да се надяваме, че ще е достатъчно разумен, за да може да се отърси от калта с минимални поражения и да продължи да върши безценната си работа – най-вече в сферата на космическото предприемачество. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/