Зъбобол

1
216
Добави коментар
bultag
bultag

Зъбобол

Тъпата болка в областта на зъбите и челюстта се характеризира като зъбобол. За болката е характерно да бъде от лека до нетърпима, да бъде постоянна или да минава от само себе си, както и да се влошава при прием на храна и напитки. Често е пулсираща и ако е засегнат кътник, може да бъде объркана с болка в ухото.

Зъбобол – причини

Зъбоболът възниква, когато вътрешният слой на зъба (пулпа) се възпали. Причините за него може да са много, но най-чести са кариесът, нарушения на целостта на зъба, разрушена или паднала пломба, абсцес и други. Рядко се дължи на по-сериозни инфекции, като пародонтален абсцес, язви, синузит и други, но не е изключено те да бъдат причината.

Кога да посетите зъболекар?

Непременно трябва да посетите Вашият стоматолог, ако зъбоболът продължава повече от 2 дни и е непосилно силна. Колкото повече отлагате, толкова по-навътре във вътрешността на зъба може да достигне самата инфекция или да зарази останалите зъби в съседство. Докато чакате вашият ред можете да вземете болкоуспокояващи против зъбобола, каквито са аспирина, парацетамола и нестероидните противовъзпалителни средства.

Как протича лечението?

Вашият стоматолог следва да определи причината за зъбобола след обстоен преглед и рентгенова снимка. В зависимост от причината се определя и как ще се подходи с лечението. Ако е кариес се пломбира, ако е разместена пломба тя следва да бъде заменена със здрава, при засегната зъбна пулпа ще се назначи кореново лечение и т.н. В много редки случаи зъбът се оказва твърде увреден, което налага неговото изваждане.

Как да избегнете появата на зъбобол?

Зъбоболът е изключително неприятен. Точно по тази причина е необходимо да спазвате добра хигиена, като миете зъбите си най-малко 2 пъти на ден, използвате конец за зъби и вода за уста. Промяна в навиците също предотвратява голяма част от стоматологичните проблеми. Намалете или изцяло преустановете тютюнопушенето и не избягвайте редовните профилактични прегледи при стоматолога. Те се налагат поне веднъж годишно или на всеки 6 месеца и могат да помогнат с ранното диагностициране на новозародил се проблем още преди зъбобола да е започнал.

Нашият съвет

Колкото по-рано посетите вашият стоматолог при зъбобол, толкова по-бързо лечението ще започне и болката ще отмине. За това не отлагайте! За да предотвратите появата на зъбобол се постарайте да избягвате вредните навици като тютюнопушенето и прекаляването със сладките храни, напитки и тютюнопушенето. Редовно поддържайте добра орална хигиена и не пропускайте годишните прегледи.