200 млн. лева и „пълен съпорт“ – Божков включи в „сигнала“ и Кирил Домусчиев

13
331
Добави коментар
danielafox
danielafox

© Дневник Васил Божков разпространи снимка на паметна бележка, за която твърди, че под натиска на Борисов и Горанов обещал 200 млн. реклама за „Нова тв“. Този път в „сигнала“ му се споменава и Кирил Домусчиев.

Бизнесменът Васил Божков, срещу когото има 11 обвинения и се намира в Обединените арабски емирства, публикува в понеделник сутрин втора част от сигнала си (както той го представя). В него е включен бизнесменът Кирил Домусчиев, заради „Нова телевизия“ и гаранции за десетгодишен договор за реклама на стойност 20 млн. лева. (Така за периода от 10 г. стойността става 200 млн. лв.) А Божков твърди, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са оказали натиск за тази сделка. Срещу нея е обещан „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите“.

Паметна записка за 200 млн. лева

Божков разпространи снимка на бележка, за която посочва, че е паметна записка от среща, проведена в кабинета на председателя на КРИБ и собственик на „Лудогорец“ и „Нова тв“ Кирил Домусчиев на 10 юли 2019 г.

© Фейсбук/Васил Божков Публикуваната от Васил Божков бележка със записки.

Според Божков срещата е била осъществена „под натиска на премиера Борисов и министър Горанов“. В обяснение към снимката Божков уточнява, че почеркът е негов, а подписите – на Кирил Домусчиев и отново на Божков.

„По-късно, на 1 август 2019 г., част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС“, обяснява Божков.

„Пълен съпорт“

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, твърди още Васил Божков като отново намеква, че тези данни ще бъдат изпратени до институциите и в Европа, както бе заявил.

В паметната записка се посочват и числа. Първото е 20 000 000 лв. (без ДДС) за договор за реклама – 10-годишен с три години предизвестие за прекратяване.

„Ако „Нова тв“ загуби рекламодатели в хазарта, ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в „Нова тв“ или в „Лудогорец“, е записал още Божков.

Записано е и „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта с цел урегулиране бизнеса и спазване законите“.

Реакцията на Домусчиев: Винаги съм спазвал законите и етиката

Кирил Домусчиев засега не отговаря на мобилния си телефон. Малко по-късно той публикува позицията си в профила си във Фейсбук.

„Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!“, написа в профила си във Фейсбук Домусчиев. „Добавям само, че „Нова Броудкастинг груп“ ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на „БТВ медия груп“ с Български спортен тотализатор (БСТ ). От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с „Нова Броудкастинг груп“, допълва още бизнесменът.

„Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания (БСТ) от страна на частна („БТВ медия груп „) е недопустимо и скандално! Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България“, посочва още той.

Кирил и Георги Домусчиеви купиха „Нова тв“ в началото на 2019 г. Това стана, след като договорът за продажбата й на най-богатия чех Петр Келнер се провали предишната година, след като Комисията за защита на конкуренцията не одобри сделката със спорни аргументи. Келнер е собственик на „Теленор“ и купи преди три месеца компанията, която притежава Би Ти Ви – сделката е в процес на финализиране.

„Ние сме добре стоящ клуб, защото спазваме много строга финансова дисциплина. Смятам, че имаме и като бройка, и като качество най-добрите и най-много рекламодатели в българското първенство и това се дължи на добрата ни марка и на успехите. Приходите не идват само от от евротурнирите, а и от добрата ни работа с рекламодателите. В тази ситуация е нормално всеки клуб, дори и най-успелият, да е сериозно засегнат. Рекламата е първото нещо, което спира в тази криза“, каза Домусчиев в петък.

Няма много публична информация за това какви са отношенията между Кирил Домусчиев и Васил Божков. Няма и данни да имат общ бизнес. Известно е, че през декември м.г. Цветомир Найденов който заедно с брат си Боян и баща си Стефан, подаде сигнали в прокуратурата срещу Божков след като бяха дългогодишни бизнеспартньори. В сигнала Цветомир Найденов твърди, че бившият им партньор заплашил тях и Домусчиев с убийство.

През януари собственикът на „Нова тв“ и „Лудогорец“ коментира този сигнал и отношенията си с Божков с думите: „Васил Божков го познавам добре и не ме е заплашвал. Ако има нещо, което г-н Найденов казва, да отиде и да го каже в прокуратурата.“

По-късно прокуратурата разпространи записи от разговори, за които се подразбираше, че са между Божков и Найденови. В тях се чуваше следния диалог:

Васил Божков (М.Г.3) Това, което беше най-големия проблем – приятелството (бел.ред. – тук в записа се чува – предателството), че отидохте при Киро. (вероятно говори за Кирил Домусчиев – бел. ред.) Цветомир Найденов (М.Г.4): И затова ни заплаши с убийство? Васил Божков (М.Г.3): Не съм ви заплашил с убийство. Цветомир Найденов (М.Г.4): е не бяхме ли… Боян Найденов (М.Г.2): Заплаши не е точната дума.

Пълния текст на разговорите – четете тук.

Според непотвърдена информация Домусчиев и Найденови са водили разговори да влязат в бизнеса с лотарийни билети, в който до този момент е само Божков.

Сагата с рекламата на лотарията

Договорът за реклама в „Нова телевизия“ се коментира отдавна в медийните среди. Когато през април 2018г. Валери Симеонов внесе идеите си за забрана на рекламата на лотарийни билети, Божков спря договора за реклама на „Национална лотария“ за няколко месеца (официалният период не е известен). Тогава от фирмата потвърдиха само, че е прекратен, защото имат „известни проблеми“ с медията и преговорят за нов.

Хипотезите бяха, че Божков използва това в преговорите да не бъдат приети законовите промени, но и че това може да намали цената на „Нова тв“ за следваща сделка с приемлив за властта купувач – тази на Келнер беше блокирана в комисията за защита на конкуренцията и по-късно той се отказа да я купи. През 2018г. КРИБ, чийто председател е Домусчиев се обяви против промените в хазартния закон.

По-късно рекламата на „Национална лотария“ беше възстановена, но запознати твърдят, че на по-ниска стойност от предишния договор, а част от проблема е бил, че медията по никакъв начин не изразила подкрепа към най-големия си рекламодател срещу идеите на Симеонов.

Паметна записка (Aide-memoire) е документ, чиято цел е допълнение към предшествало го действие (обикновено устно заявление или съобщение, но нерядко и друг писмен материал), за да се фиксират точно изнесени позиции, предложения и др., и за да се предотврати неправилното му тълкуване или разбиране, а също и да се облекчи насрещната страна при решаването на възникналия въпрос. Това обаче не означава, че всяко устно съобщение (разговор или обсъждане) трябва да бъде последвано от паметна записка.

Такъв документ нормално се представя по собствена инициатива и при искане или молба от страна на събеседника или партньора, а също и при необходимост да се напомнят същността на по-рано поставен въпрос и очакване на отговор. По същество паметната записка представлява кратък моморандум. Паметната записка обикновено се използва както в дипломацията и политиката, така и в бизнеспреговорите.

Подписването на въпросната „паметна записка“ на 10 юли 2019 г. е интересно. По това време вероятно Божков продължава да има някакви проблеми с хазартния бизнес и гарантира договор за 10 години на вече притежаваната от Домусчиев – „Нова тв“. Сега той твърди, че това е станало под натиск на Горанов и Борисов. А в записката пише, че ще има „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на Република България“. Този „съпорт“ вероятно се очаква от Домусчиев, който е близък до властта – но дали и как може да гарантира такава подкрепа, е въпрос, който ще чака отговор.

Само два дни по-рано (на 8 юли) Божков влезе на среща при премиера Борисов като собственик на „Левски“, заедно с брата на Кирил Домусчиев – Георги и Гриша Ганчев.

Тази част от сигнала, както я представя обвиняемият бизнесмен, идва след първата – две снимки на съобщения, разменяни с Владислав Горанов, които показваха как финансовият министър е давал указания към „девойката“ и „Сашо“, които Божков посочи като двама предишни председатели на комисията по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев. Горанов отказа да коментира.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не си „причинил“ да ги чете, но прокуратурата няма да ги проверява, а премиерът Бойко Борисов след него заяви, че не виждал нищо лошо в тези разговори и тогава Божков не бил обвиняем.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Какво пише в есемесите между Божков и Горанов – четете тук Коя е „девойката“ за „ценни указания“ и още за героите от есемесите на Божков – четете тук Как Горанов назначи Мария Филипова за шеф на комисията по хазарта – четете тук Кого назначи Горанов след Александър Георгиев – четете тук Кога и какви обвинения бяха повдигнати на Божков – четете тук и тук За разследването срещу него, по което все още няма достатъчно доказателства – тук