Химия в храната: какви опасности крие неправилното хранене

1
193
Добави коментар
svetla58
svetla58

Учените все повече установяват, че химикалите в храната влияят негативно на нашите тела. Токсините се натрупват в нас и предизвикват слаб имунитет и болести. Полският диетолог Джулита Батор в книгата „Заменете химията с храна“ обяснява защо е необходимо да се храните рационално и как да се предпазите от вредното въздействие на химията в храните. Споделяме някои от съветите ѝ.

Доброто хранене и здравословният начин на живот са понятия, които днес имат съвсем различно значение от преди десетина години . Но общите препоръки относно здравословния начин на живот и правилното хранене са горе-долу ясни.

Доброто хранене без “диетичен” контекст обаче придобива ново значение днес. Това означава, че това, което е важно е не дали ядем пълнозърнест хляб или бял хляб, а как всъщност е направен този хляб: от пълнозърнесто брашно или от готовата смес в торбичка, където съставките с буквата „Е“ в съставът на продукта преобладава. Същото важи и за зеленчуците. Проблемът сега не е в големината на порциите, а дали зеленчуците са били третирани с хербициди, пестициди или други „-циди“ в краткия си живот.

Световната здравна организация (СЗО)  идентифицира неинфекциозни заболявания, причинени от грешки в диетата. Такива заболявания включват сърдечно-съдова недостатъчност, диабет тип 2, хипертония, затлъстяване, някои видове рак, остеопороза и много други.

Нека ви  запознаем с доклада за въздействието на химикалите върху хормоналния баланс, който беше представен през септември 2012 г. на Международната конференция за управление на химичните вещества (ICCM). Докладът се отнася до хормоналните дисбаланси, наречени съкратено като EDC (химикали, нарушаващи ендокринната система). Както се вижда от него, през последните години се наблюдава забележимо увеличение на нарушенията на ендокринната система при хората. 

Причинната връзка между замърсената храна и степента на сериозно заболяване е очевидна. Преди няколкостотин години медикът Парацелс, кръстен бащата на съвременната медицина, казва: “Дозата прави отровата.” Това означава, че всеки химикал може да се превърне в отрова в зависимост от неговото количество. Ако Парацелс по някакво чудо попадне в наше време и види количеството химикали, с които всеки от нас ежедневно влиза в контакт (в храната, във въздуха, във водата), и броя на болестите и неразположенията, с които всички се сблъскваме (въпреки огромния напредък на медицината) той може с ужас да заяви, че твърдението му е пренебрегнато.