Царицата на всички семена – Нейно Величество Елдата

2
159
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

                            Кълновете от елда са  най-пълноценните източници на протеин на планетата Те съдържат всичките осем незаменими аминокиселини – валин,  изолевцин, левцин, лизин, метионин, треонин,  триптофан, фенилаланин, аргинин.

Английското наименование на елдата е buckwheat и се превежда „букова пшеница“. То идва от триъгълните  семена на елдата, които наподобяват много по-едрите семена на ядката на буковото дърво и факта, че се използва като пшеница. По същия начин се превежда и от средновековен холандски   boecweite: boec  (бук) + weite (пшеница)

Историята на елдата сочи, че прародител на обикновената елда е диворастящо растение в югозападната провинция на Китай –  Юнан. За първи път била култивирана във вътрешната част на Югоизточна Азия около 6000 г. пр. н.е. Оттам се разпространява в Централна Азия и Тибет, а след това в Близкия Изток и Европа.  Най-старите доказателства, свързани с консумацията на елда са открити в Китай  от около 2600 г. пр. н. е., а други поставят най-старото производство на прашец от елда в Япония преди  4000 г. пр.н.е. Отглеждана по високите планински склонове на Тибетското плато.  В Индия  от елда правят  брашно е известно  като куту ка ата (kuttu ka atta)  и е толкова популярно че ежегодно се провежда фестивал в Наваратри, когати на този ден се консумита храна приготвена единствено от елда.   

Илюстрация на   Seikei Zusetsu (1804) в Японската земеделска енциклопедия   сн: http://hdl.handle.net/1887.1/item:938313, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84240695

                        Всички знаем за приноса на Франция в кулинарната история на Европа. Френските кулинари се отличават с въображение и успяват да наложат употребата на елда по оригинален начин –   отглеждат я предимно заради меда, който се прави от нея.  Той е считан за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа.

                        На най-голяма популярност обаче се радва в Русия, където я наричат я „гречка“. Руснаците я приготвят по всевъзможен начин – сладка, солена в печива и ястия.

                     Тя е една от най-ранните култури, занесени от европейците в Северна Америка. Там употребата и рязко нараства в последните години с вълната от здравословно хранене по света.

Самото растение е с бели цветове и с плод – торбести кутийки.

Здравословни ползи от консумацията на елда:

по-ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с редица зърнени култури, картофи и ориз, което я прави отлична храна за диабетици, хора с наднормено тегло и специален хранителен режим.
не натоварва храносмилателната система, заради съдържанието на пектин
стабилизира кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици.
съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.
спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея
богата на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене.
подпомага на сърдечно-съдовата система.
препоръчва се  и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.
прилага се  в сферата на рефлексотерапията. Ходене на бос крак по зрънца елда позволява притискането на редица активни точки на ходилото.