Най-големият източник на захариди в растителния свят

2
182
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

         Яконът е сладко, кореноплодно растение, което се отглежда от хиляди години в Южна Америка, най-вече в Перу. Известен е като перуанска земна ябълка.  Расте в топли и влажни климатични условия. На вид може да бъде розов, оранжев, бял и лилав. Генетично е  далечен роднина на слънчогледа.  Има сочни, ядливи грудки и листа.

                Интересното при него е че е едновременно и с ниско съдържание на калории и с ниско съдържание на моно и дизахаридни захари. Затова се препоръчва за консумация от хора с проблеми с нивото на кръвна захар. Употребата му е най-вече под формата на сироп, който  представлява свежо пресован корен. В този си вид се използва от векове като естествен подсладител в Перуанските Анди. Също така  Якон корен може да бъде намерен под формата на изсушени резени или в прахообразна форма. Като пробиотик той е отличен за храносмилането, стимулира здравето на дебелото черво и помага при усвояването на калций, магнезий и витамини от група В.  Растението е полезно при регулация на чревната флора. Съдържа значителни количества калий, а поради своята висока антиоксидантна стойност благоприятства и намаляването на свободните радикали, увреждащи тялото, особено тези в дебелото черво. Яконът е най-големият източник на захариди в целия растителен свят.  Съдържа основно вода, не съдържат глюкоза и е богат на фруктоолигозахариди, които не се метаболизират от организма. Тоест яконът е чудесна добавка към диетите за отслабване. Тези захариди също така  улесняват усвояването на калция, намаляват нивата на холестерола, засилват имунната система, спомагат борбата с рака, грижат се за здравето на костите и имат благотворно действие върху зъбите. Притежава силно антимикробно действие.
Листата и корените на якона също са изключително полезни – богати на полифеноли,   антиоксиданти, предпазващи ни от рак, болести на черния дроб, сърдечно-съдови заболявания и много други хронични болести.

   На вкус е с приятен,  леко сладък вкус напомнящ зряла ябълка или пъпеш.  

Сиропът и биояконът на прах от якон, които нашата фирма предлага в онлайн магазина си  са в удобна за употреба опаковка. Ежедневната им  консумация редуцира теглото и мастния индекс, засища и са с нисък гликемичен индекс.

Консумира се натурален, добавен в плодова салата, кафе,  към гранолата, купата с мюсли, в суровата си торта итн.