Билката на боговете

4
199
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

       Билката на боговете е с дъх на … мащерка. С нея се свързват много легенди. На тъмносините, виолетови или розови цветчета се приписва божествена сила , които лекува почти всички болести. Във всички митологии на  мащерката е отредено видно място: 

Ложето, в което Дева Мария ражда Христос  било застлано с мащерка. Красивата Елена  плачела със сълзи, които се превръщали в ароматна мащерка. Гръцката богиня на красотата Афродита обявила мащерката за  личното си  цвете – след  вана, гърците се намазвали с благовонни масла, извлечени от мащерка, и хвърляли стръкчета от билката в огъня, а уханията от дима стигали до боговете. В древен Рим мащерката символизирала мощта на Сатурн. Магьосниците спели върху постелки, посипани с листа и цветенца от билката. Друга римска легенда твърди че ако в навечерието на Валпургиевата нощ си намокриш очите с роса, събрана от листенцата на мащерката, ще срещнеш феи и доброта. Гадателите в древна Гърция използвали силата на билката, за да получат отговор на своите въпроси. Древногръцките  девойки сплитали  венчета от мащерка, с които украсявали косите си, което било символ на плодородие. Славянските магьосници използвали билката като защитно средство срещу уроки и нечисти и тъмни сили.  Много от народите, населяващи Кавказ, покривали тялото на починалите с мащерка. През Средновековието жените пришивали в хастара на дрехата на воините си изсушена мащерка. Вярвало се, че така те  получавали  допълнително мъжество и смелост по време на сражения. Славяните знаели за дезинфекциращите свойства на билката и  я използвали по време на епидемии от холера и чума, като хвърляли от билката в огньове. Билката е един от символите на родното място в Украйна. Напускайки домовете си, хората откъсвали мащерка, за да не загубят спомена за бащината стряха.  Фолклора на казаците, твърди, че тревата защитава селата от нашествията на враговете.  Използвали амулети и украшения, в които имало прах от изсушена мащерка за защита срещу лошите сили. В домовете хората слагали мащерка навсякъде: в глинени съдове, в ракли и гардероби. Така опазвали дрехите от молците, но и вярвали, че злите духове няма да обладаят членовете на семейството. Хората вярвали, че мащерката предизвиква любовен копнеж, освобождава от притеснението в любовта, удължава красотата на нощта. Използвали са я в магии за привличане вниманието на любимия, за заклинания да се върне съпругът, да се родят физически здрави деца, както и да има спокойствие и разбирателство между двамата съпрузи. Бъдещата невеста миела косата си с отвара от мащерка, вплитала билката в косите си, носела гривна, изплетена от жилавите стъбла. Целта била да се запази красотата и здравето, а новото семейство да се радва на добри дни.

В наши дни научни изследвания  потвърждават до голяма степен свойствата на билката – тя има важно значение в лекарствената промишленост, кулинарията и козметиката.